Sekretarka Vlade FBiH često mijenja iskaze u predmetu 'Respiratori'

Novalićeva beba nije govorila istinu: Tužilaštvo BiH utvrdilo da oduzeti mobitel Edite Kalajdžić niko nije koristio

Front19.01.22, 09:14h

Novalićeva beba nije govorila istinu: Tužilaštvo BiH utvrdilo da oduzeti mobitel Edite Kalajdžić niko nije koristio
Sekretarka Vlade FBiH je, tokom svjedočenja, više puta mijenjala iskaz. Jedno je govorila u iskazu tužiocima, drugo u Sudu BiH

 

 

Tužilaštvo BiH utvrdilo je da oduzeti mobitel sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić nije korišten u vremenu kada je deponovan u ovoj pravosudnoj instituciji. To je utvrdilo naređeno vještačenje koje je okončano. O svemu je obaviješten i Sud BiH.

 

Kalajdžić je svjedočeći pred Sudom BiH, u nastavku suđenja optuženom premijeru Fadilu Novaliću i drugima, u aferi teškoj 10,5 miliona KM kazala da je neko s njenog mobitela, koji je po naredbi Suda BiH privremeno oduzet i deponovan u Tužilaštvu BiH, pozivao njoj poznate osobe i da im je prijetio.

 

- Jednom je moja sekretarica u kancelariju unijela telefon koji je zvonio, a bio je moj broj - kazala je Kalajdžić.

 

No, istraga je pokazala drugačije.

 

Nakon što je svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine Edita Kalajdžić u pismenom obraćanju i neposredno pred Sudom Bosne i Hercegovine iznijela navod da je neko koristio njen mobilni telefon koji joj je privremeno oduzet po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i deponovan u Tužilaštvu BiH, i to na način da je vršio pozivanje sa njenog broja telefona njoj poznatih lica, Tužilaštvo BiH je u odvojenom predmetu naredilo vještačenje privremeno oduzetog telefona s ciljem utvrđivanja da li je privremeno oduzeti mobilni telefon korišten radi ostvarivanja navedenih poziva.

 

- Provedenim vještačenjem privremeno oduzetog mobilnog telefona i SIM kartice, a nakon što su pribavljeni i potrebni podaci od operatera telekomunikacija, utvrđeno je da privremeno oduzeti mobilni telefon i SIM kartica nisu korišteni radi ostvarivanja bilo kakvih poziva nakon što su privremeno oduzeti i deponovani u Tužilaštvu BiH - rečeno je iz Tužilaštva BiH za Avaz.

 

Nastavak provođenja istražnih radnji

 

Kako je naglašeno Tužilaštvo BiH nastavlja sa provođenjem istražnih radnji s ciljem otkrivanja za sada NN lica koje je ostvarivalo pozive, a sve radi postojanja osnova sumnje da je na taj način počinilo krivično djelo “Pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela”.

 

Kalajdžić je saslušavana i tokom istrage zbog poruka o nabavci respiratora koje je sa premijerom, te nekadašnjim šefom njegovog kabineta Hasanom Ganibegovićem, razmjenjivala u viber grupi GENSEK.

 

Ali, ona je tokom svjedočenja, više navrata mijenjala iskaz. Jedno je govorila u iskazu tužiocima, drugo u Sudu BiH.

 

Tužilaštvo je tokom čitanja poruka, izdvojilo i onu iz 18. marta 2020. godine kada je generalna sekretarka Vlade Federacije BiH Edita Kalajdžić poručila Novaliću:

 

- Čujte se, šefe, sa Sebijom (op. a. direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebijom Izetbegović) u vezi cijena respiratora.

 

Tužilac Pašić je ponovo prezentirao poruku koju je Edvin Kučuković poslao, a u kojoj upozorava da nabavljeni respiratori nisu za liječenje ljudi. Pašić je, također, prezentirao da su optuženi slali predfakture za respiratore, a ne fakture. Odbrane su prigovorile te su kazali da je to sastavni dio poslovanja.

 

Pojedine poruke brisane

 

Tužilac Pašić je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tokom komunikacije brisane. U jednoj prepisci Novalić piše „brišite poruke“.

 

U jednoj poruci, koja je nastala nakon što u medijima procurila afera „Respiratori“, Novalić piše „da Jelka ne može raditi svakakve stvari, a da bude nevina“.

 

- I ove odluke je ona donijela, može zaustaviti kao ratu za „Energoinvest“ prošle godine – stoji u poruci.

 

U ranijim porukama Edita Kalajdžić upozorava Novalića.

 

- Šefe, ovaj ugovor treba odmah raskinuti i tražiti povrat para.

 

Novalić joj odgovara:

 

- Meni je, bebo, za danas, dosta. Kako ćemo poništiti ugovor, kad su pare otišle u Kinu.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još