Nastavlja se rast cijena

Poskupilo pečenje: Kilogram janjetine u restoranima u Hercegovini košta čak 50 KM!

Biznis Klub19.01.22, 08:24h

Poskupilo pečenje: Kilogram janjetine u restoranima u Hercegovini košta čak 50 KM!
Zbog rasta cijena pečenja u ovim restoranima janjetinu neće moći priuštiti mnogi Bosanci i Hercegovci, koji na putu prema moru navrate u jedan od ovih restorana

 

 

Uz pite i ćevape jedan od specijaliteta po kojem je kuhinja Bosne i Hercegovine poznata širom regiona i Evrope je janjetina.

 

 

Jablanica je prava oaza za ljubitelje pečenja i u ovom hercegovačkom gradiću nalazi se desetak restorana. Maksumić, Kod Gojka, Zdrava voda, Komadinovo vrelo, Kovačević, samo su neki od omiljenih.

 

Ipak, zbog rasta cijena pečenja u ovim restoranima janjetinu neće moći priuštiti mnogi Bosanci i Hercegovci, koji na putu prema moru navrate u jedan od ovih restorana.

 

Kilogram janjetine tako sada Kod Gojka košta 35 KM, Maksumića i u Zdravoj vodi 40 KM. U restoranu Komadinovo vrelo i dalje košta 35 KM, ali, kako su nam rekli, vjerovatno će morati povećati cijenu. U poznatom restoranu Udovice, koji se nalazi između Mostara i Čitluka u mjestu Sretnice, kilogram janjetine košta čak 50 KM.

 

- Moralo je doći do povećanja cijena janjetine jer je za 5 KM porasla i nabavna cijena mesa. Mi u restoranu više od 10 godina nismo povećali cijenu janjetine. U ostalim restoranima cijena janjetine je većinom 40 KM – rekli su za Faktor iz restorana Kod Gojka.

 

Po dobroj janjetini poznat je i restoran Konak u selu Mosko kod Trebinja.

 

- Janjetina kod nas trenutno košta 39 KM, ali moguć je i dalji porast cijena, jer je trenutno nemoguća misija pronaći žive janjce. Sreća pa smo obezbijedili nekoliko stotina janjadi na vrijeme, tako da imamo zalihe određeni period. Mi ne uzimamo zaklane janjce iz Makedonije ili Australije, nego kupujemo žive iz okolnih sela. Kilogram janjetine žive vage sada je 8 KM, a ranije je bio samo 6.5 KM – kaže Lazar Aćimović, vlasnik restorana Konak.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još