Analiza portala Index.hr

Zastrašujući podaci: Uporedili cijene hrane i troškove života u BiH i regiji, Njemačkoj…

Biznis Klub17.01.22, 09:46h

Zastrašujući podaci: Uporedili cijene hrane i troškove života u BiH i regiji, Njemačkoj…
Usporedbe cijena namirnica u Hrvatskoj i ostalim zemljama možete vidjeti detaljno u tablicama

 

 

Hrvatsku, ali i ostatak svijeta ove su godine pogodila velika poskupljenja, prije svega hrane.

 

Index.hr je izdvojio 10 prehrambenih artikala te ih usporedio s cijenama u susjednim zemljama kao što su Slovenija, BiH, Srbija, Mađarska i Crna Gora. Prema tim podacima vidljivo je da je Hrvatska, nakon Slovenije druga po skupoći i da su osnovne namirnice u Hrvatskoj skuplje od onih u, primjerice, Mađarskoj.

 

SLAVONCI MASOVNO IDU U KUPOVINU HRANE U BIH

 

Slavonci koji pak žive u blizini granice s BiH odlaze u tu zemlju po špeceraj s obzirom na to da je hrana ondje znatno povoljnija od Hrvatske. Podatke je Index uzeo sa stranice Numbeo, koja uspoređuje troškove života u svim gradovima i zemljama. Mi smo izdvojili glavne gradove navedenih zemalja kako bi napravili usporedbu.

 

Osim sa susjednim zemljama, cijenu hrane provjerili smo i s ostalim zemljama u kojima također živi dosta Hrvata, kao što su Njemačka, Austrija, Irska, a za usporedbu smo još uzeli i susjednu Italiju. Namirnice su u tim zemljama skuplje nego u Hrvatskoj, no ondje su i znatno veće plaće, ali i troškovi života kao što je, primjerice, najam stana.

 

HLJEB DUPLO JEFTINIJI U SRBIJI

 

Usporedbe cijena namirnica u Hrvatskoj i ostalim zemljama možete vidjeti detaljno u tablicama. Prema podacima je vidljivo da je piletina u Hrvatskoj skuplja za 12 kn/kg od one u Mađarskoj, dok je za 14 do 15 kuna skuplja nego u BiH i Srbiji. Pola kilograma bijelog hljeba u Srbiji je čak duplo jeftinije nego u Hrvatskoj, no sve detaljne cijene, kao što smo naglasili, možete vidjeti u tablicama.

 

cijene-region-evropa

 

Usporedba cijena sa zemljama Evropske unije daje još jasniju sliku u kakvom društvu živimo:

 

cijene-region-evropa-1

 

Kompletan tekst pročitajte na ovom linku.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još