ROCK SCENA BIVŠE DRŽAVE/ Vedad Hadžiavdić

U Sarajevu nema zvijezda, nisu to bili ni Čola ni Brega... Ivo Andrić bi prolazio, a njemu bi dobacivali: Pisac, napiše li se šta?!

Nedjeljni magazin16.01.22, 11:23h

U Sarajevu nema zvijezda, nisu to bili ni Čola ni Brega... Ivo Andrić bi prolazio, a njemu bi dobacivali: Pisac, napiše li se šta?!
Znate kako je u Sarajevu, tamo nema zvijezda. U Sarajevu zvijezde nisu bili ni Čola ni Brega... Ivo Andrić bi prolazio, a njemu bi dobacivali: “Đe si, pisac, napiše li se šta?”. No, bilo je situacija da smo Vajta i ja prolazili ulicom, a za nama bi trčale curice i nosile tadašnji glazbeni časopis da im se potpišemo - odgovara gitarista grupe "Teška industrija" na pitanje kako je biti popularan u Sarajevu

 

 

 

 

 

Izvor: Večernji list
Razgovarao: Samir Milla


Rock-scena bivše države sredinom sedamdesetih iznjedrila je nekoliko odličnih grupa koje su kvalitetom odskakale od drugih i snimale odlične albume. Jedna od njih je sarajevska Teška industrija, grupa osnovana 1974. godine. Prvu postavu činili su klavijaturist Gabor Lengyel, gitarist Vedad Hadžiavdić, basist Ivica Propadalo, bubnjar Senad Begović i pjevač Fadil Toskić. Pjesnik Duško Trifunović napisao je većinu pjesama tijekom njihove karijere.


Već s prvim albumom “Ho-ruk”, koji su snimili za tadašnji Jugoton, došli su na vrhove top-lista. Jedan od onih koji su u grupi od prvih dana je gitarist Vedad Hadžiavdić, koji je prije nekoliko dana proslavio 66. rođendan.


Vedo je u glazbi više od 50 godina, a posljednjih godina osim sviranja gitare sve više i piše pjesme za druge glazbenike. O svemu je progovorio u intervjuu za Večernji list.


Kako su izgledali vaši počeci? Odrasli ste u 60-ima, sigurno ste tada bili zaluđeni Beatlesima?


Rođen sam u Žepču, a budući da mi je otac bio ljekarnik često smo se selili. U Žepču sam bio samo prva tri mjeseca svog života, pa smo išli dalje. Školu sam završio u tri različita mjesta. Dakle, nisam imao neki kontinuitet djetinjstva, nego sam u svakom gradu bio po dvije-tri godine - u Kotor Varošu, Kozarcu i Bosanskom Novom. Za sebe kažem da sam baš Bosanac. U pravu ste, prvi bendovi koje sam slušao bili su Shadowsi i Beatlesi, u petom ili šestom razredu. Sjećam se da mi je mama kupila njihovu ploču “Revolver” 1966. godine i to mi je bio jedan od prvih albuma. Tada sam počeo i svirati, a nakon Zenice sam se preselio u Sarajevo, gdje sam i završio osnovnu glazbenu školu. Tada sam imao i prvi sastav, grupu Kros, a zanimljivo je da je u njemu bubnjeve svirao pokojni Goran Ipe Ivandić, kasniji bubnjar Bijelog dugmeta. Ipe i ja sjedili smo u istoj klupi u glazbenoj školi.


Tadašnja sarajevska scena bila je dosta jaka, bilo je zaista dosta kvalitetnih glazbenika i bendova. Kako je to sve izgledalo?


Sarajlije znaju da se sve događalo u Skenderiji, a mjesto gdje smo se svaki dan okupljali bila je čuvena Trasa, gdje smo svirali. Tada se pojavila informacija da grupa COD traži gitarista. Prijatelj Josip Mijač nagovorio me da se prijavim. Bio sam skroman i povučen, pa mi je trebala potpora. To sam i napravio, a budući da sam bio mlad i nabrijan, prošao sam odmah. Tu sam i upoznao Ivicu Propadala, koji je već svirao u COD-u. Već s 19 godina počeo sam nastupati po cijeloj bivšoj državi. Pratili smo Zdravka Čolića, Kemala Montena i Jadranku Stojaković. To nisu bili koncerti kao danas da pjevate u petak i subotu, pa ste slobodni preko tjedna. Mi smo svirali mjesec dana u komadu, svaki dan u drugom gradu. To je zaista bio doživljaj, pogotovo za mladića kao što sam bio ja. Odmah sam upoznao kako sve izgleda iz prve ruke, kako rade menadžeri i organizatori te kakva je produkcija na takvim velikim koncertima.


Za osnivanje Teške industrije ipak je presudno bilo poznanstvo s Gaborom Lengyelom?


Tako je. Gabor je bio mlad čovjek, pun energije i ideja. Zanimljiv je podatak da se on tada bavio i atletikom, bio je sprinter na sto metara i imao odlične rezultate. U Sarajevo je na Akademiju došao je iz Subotice i tako sam ga upoznao. Tada se na televiziji emitirao ciklus emisija koji se zvao “Na ti”. Radilo se o počecima Sarajevske pop-škole. Pošto je bio probojan, Gabor je u toj emisiji radio kao glazbeni urednik. Tu me i zapazio kada sam svirao s COD-om i predložio mi da dođem u njegovu grupu u kojoj ćemo svirati autorsku glazbu. Kako su se u Zagrebu svi okupljali ispred Kavkaza ili Zvečke, tada smo se mi u Sarajevu okupljali ispred Parka, kafane poznate kao Parkuša. Ondje su se svaki dan okupljali glazbenici i umjetnici. Imali smo proziv u podne i ako nisi tu u 12, ili si bolestan ili si na turneji. S Gaborom sam se našao u Parku kako bismo dogovorili novu grupu, a s nama je bio i Duško Trifunović. On nam je dao naziv Teška industrija, jer je imao pjesmu koja se tako zvala. On je kumovao tom imenu, a nakon toga smo zvali i ostale članove. Sjetio sam se mog prijatelja Ivice iz COD-a i vrlo brzo napravili smo prvu postavu i počeli s radom.


Odmah ste krenuli s progresivnim rockom, na prvom je albumu očigledan utjecaj Pink Floyda?


Tada je praksa u Jugotonu bila da se snime tri singla, pa onda album. Gabor je bio autor i na njega je utjecao i Kornelije Kovač, pa je i on volio taj simfo-rock. U pravu ste, na nas su utjecali i Floydi, no trudili smo se da budemo i komercijalni.


Koliko su vašem uspjehu pridonijeli karizma i glas Seida Memića - Vajte?


To je također zanimljiva priča. Prije Vajte je pjevač bio Fadil Toskić, no s njim nismo napravili snimke. Kada smo krenuli u potragu za novim pjevačem, čuo sam da u Travniku ima neki pjevač Vajta i da bi bilo dobro da ga uzmemo kao pjevača. Otišao sam u Travnik i obilazio lokale do tri ujutro. Taman uđem u jedan i pitam za njega, a ispadne da smo se mimoišli. Na kraju smo se našli, objasnio sam mu o čemu se radi i pristao je doći u Sarajevo. Vajta je rođen za glazbu, pravi je šoumen, zvijezda. Kad ga sretnete, ostavi na vas nevjerojatan dojam.


Kako ste se tada nosili s uspjehom i popularnošću?


Znate kako je u Sarajevu, tamo nema zvijezda. U Sarajevu zvijezde nisu bili ni Čola ni Brega... Ivo Andrić bi prolazio, a njemu bi dobacivali: “Đe si, pisac, napiše li se šta?”. No, bilo je situacija da smo Vajta i ja prolazili ulicom, a za nama bi trčale curice i nosile tadašnji glazbeni časopis da im se potpišemo. Sve se događalo jako brzo. Tada nije bilo interneta, nego su svi pratili glazbu i novine. Jako brzo postali smo popularni.

 

Nastavak razgovora čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još