Porodiljske naknade

SDP: Naših 12 amandmana omogućavaju 1.000 KM svim porodiljama u FBiH

Front06.01.22, 13:19h

 SDP: Naših 12 amandmana omogućavaju 1.000 KM svim porodiljama u FBiH
Sa ovih 12 amandmana SDP BiH želi svim porodiljama, i zaposlenim i nezaposlenim bez obzira na primanja, omogućiti porodiljsku naknadu u iznosu u visini prosječne plate u FBiH, odnosno oko 1.000 KM mjesečno - saopćeno je iz te stranke

 

 

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je u parlamentarnu proceduru 12 amandmana na Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH.

 

Sa ovih 12 amandmana SDP BiH želi svim porodiljama, i zaposlenim i nezaposlenim bez obzira na primanja, omogućiti porodiljsku naknadu u iznosu u visini prosječne plate u FBiH, odnosno oko 1.000 KM mjesečno - saopćeno je iz te stranke.

 

Također, amandmanima se i povećava prag primanja po članu domaćinstva koji je uslov za dječiji dodatak tako da će više porodica imati priliku ostvariti ovo pravo.

 

- Raniju inicijativu za moratorij na otplati kredita za vrijeme porodiljskog odsustva smo također ugradili u amandmane na ovaj zakon i tim amandmanima bi komercijalne banke u vlasništvu FBiH bile dužne osigurati moratorij na otplatu kredita za vrijeme porodiljskog odustva, ukoliko to klijent želi - navodi se u saopćenju Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

 

Dodaje se da teret finansiranja porodiljskih naknada amandmanima SDP-a u potpunosti postaje obaveza Federacije BiH, a ne kako je predloženo zakonom da sav teret bude na kantonima.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!