MLADI PAR UŽIVAO U SARAJEVU

Damir Džumhur i Barbara Šegetin nakon rođenja Luke: 'Želimo imati još djece, planiramo bar troje...'

Nedjeljni magazin05.01.22, 20:34h

Damir Džumhur i Barbara Šegetin nakon rođenja Luke: 'Želimo imati još djece, planiramo bar troje...'
Barbara je na svijet sina donijela carskim rezom, a na početku razgovora je govorila o svom oporavku te podijelila savjet svim budućim mamama

 

 

 


Barbara Šegetin i Damir Džumhur sa dvomjesečnim sinom Lukom nakratko su napustili svoj beogradski dom i došli na odmor u Damirov rodni grad. Za magazin Azra novopečeni roditelji otkrili su kako je Luka dobra, mirna i nasmijana beba, a ujedno i prvi put govorili za medije od rođenja sina. Ne kriju koliko ih je roditeljstvo promijenilo, ne samo kad je o emocijama i prioritetima riječ, nego i njihovoj svakodnevici. Užurbanija je, odgovornija, ali sigurno i ljepša.


Barbara je na svijet sina donijela carskim rezom, a na početku razgovora je govorila o svom oporavku te podijelila savjet svim budućim mamama.


– Oporavljam se odlično, bolje nego što sam mislila da ću se oporavljati. Nakon porođaja carskim rezom, važno je da se što prije ustane iz kreveta i kreće, koliko je god to moguće, radi bržeg oporavka – kazala je mlada mama.

 
Možete li se prisjetiti kako je izgledao prvi susret s Lukom?


Barbara: To je bila ljubav na prvi pogled. Osjećaj koji se ne može opisati i dočarati dok ne doživiš.


 Damir: Ja sam svog sina vidio prvi put kada su on i Barbara izašli iz bolnice pet dana nakon porođaja. Nažalost, nisam mogao da prisustvujem porođaju zbog trenutne situacije s Corona virusom. To je bio nevjerovatan osjećaj. Sjećam se da sam imao ogromnu tremu dok sam ih čekao na recepciji bolnice. Ali, trenutak kada sam prvi put vidio svog sina, ne može se mjeriti ni sa čim i mogu da kažem da je to najljepši osjećaj na svijetu.


Kako provodite dane, imate li neke posebne porodične rituale?


Barbara: Ja sam po cijele dane s Lukom, a i Damir kad dođe kući s turnira, jednostavno nam je on prioritet i uživamo svi zajedno, sve ostalo je palo u drugi plan.

 
Damir: Nemamo neke posebne rituale, mama i sin malo duže ostaju u krevetu ujutro. Pokušavamo da nađemo najbolji mogući ritam za Luku i prema tome ga i hranimo.
 

Barbara, kako ste se spremali za porođaj, je li bilo straha i treme prije samog čina? Jeste li bili jedna od onih trudnica koje paniče ili ste sve to stoički podnijeli?


– Iskreno, nisam imala nikakvu pripremu prije porođaja, nisam uopće razmišljala o samom činu dok ne dođe do toga. Svakako ne možeš znati šta te očekuje. Ja sam planirala roditi prirodnim putem, ali je na kraju Luka rođen hitnim carskim rezom.


Jeste li doživjeli baby blues (postporođajna depresija)?


– Jesam, mislim da je krenulo negdje treću noć, odjednom sam počela plakati, ne mogu tačno ni opisati to stanje.


Primjećujemo da je Vaša linija besprijekorna nakon porođaja. Koja je tajna?


– Nema tajne, dojenje, mnogo neprospavanih noći i briga oko male bebe koja traži maksimalnu pažnju.
 

Šta se sada uvijek nalazi u Vašoj torbi?


– Sada nosim dvije torbe, Lukinu i svoju.


Damire, je li Barbara bila zahtjevna trudnica?


– Nije, apsolutno ne. To me čak i iznenadilo. Nije bila zahtjevna i maksimalno nam je olakšala taj period. Ja sam pokušavao da joj ispunim svaku želju, ali to i nije bilo teško, jer nekih nevjerovatnih želja i nije bilo. Očekivao sam da će tu biti svega, a na kraju sam dobio najbolju moguću trudnicu.

 

damir-dzumhur-barbara-segetin-1

Kako ste raspodijelili obaveze oko bebe? Koliko je Damir uključen u sve aktivnosti?


Barbara: Nismo raspodijelili obaveze, oboje radimo sve što treba. I Damir i ja se zajedno budimo noću i timski sve radimo oko bebe.


Kažu da se dijete uči životnim navikama i vrijednostima od malena, te da će tako i biti kako bude odrastalo. Čemu ćete vi težiti da naučite svog sina kako bude rastao?


Barbara: Jedino što mi je važno u životu jeste da usmjerim sina na pravi put, da bude dobar čovjek.


Damir: Prije svega ćemo ga učiti da bude kulturan dječak, da poštuje sve oko sebe, a posebno starije. Učit ćemo ga da bude pošten bez obzira na sve i da bude izuzetno vrijedan. Da svojim trudom i radom postigne sve u životu.


Nastavak razgovora čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još