Mračno doba

Talibani u Afganistanu naredili da se lutkama u izlozima moraju ukloniti glave jer su 'uvredljive za islam'

Hronika04.01.22, 17:39h

Talibani u Afganistanu naredili da se lutkama u izlozima moraju ukloniti glave jer su 'uvredljive za islam'
Na društvenim medijima kruže snimci koji prikazuju vlasnice prodavnica kako testerom uklanjaju glave lutkama

 

 

Talibanske vlasti u zapadnoj afganistanskoj pokrajini Herat naložili su prodavnicama odjeće i odjevnih dodataka da uklone glave s lutki u izlogu, na osnovu tvrdnje da su one protivne islamu.

 

Pokrajinski direktor ministarstva za promociju vrlina i sprječavanje poroka Aziz ul Rahman rekao je za DPA u utorak da se "glave lutaka na kojima se izlaže odjeća moraju ukloniti".

 

Vlasnici trgovina pokušali su objasniti talibanskim vlastima da cijele lutke s glavama ne krše islam jer ne predstavljaju nikakve "idole", nego ih se koristi samo za izlaganje odjeće za prodaju, no nisu uspjeli u tome. Prodavnice odjeće su tako morale početi uklanjati glave lutkama, u skladu s direktivom.

 

- Potrošili su između 80 i 120 dolara na svaku lutku. Možete ih vidjeti u trgovinama u svim muslimanskim zemljama, a sada ih moraju ukloniti - rekao je ul Rahman.

 

Obeidullah Yari, čelnik lokalne poslovne zajednice, rekao je u ponedjeljak da je oko 20 posto prodavnica već provelo uredbu.

 

Ministarstvo za promociju vrlina i sprječavanje poroka, koje je odgovorno za provedbu talibanske interpretacije islama, naredilo je prošle sedmice da se uklone glave lutkama jer su one uvredljive za islam, upozorivši da će kršitelji biti kažnjeni.

 

Na društvenim medijima kruže snimci koji prikazuju vlasnice prodavnica kako testerom uklanjaju glave lutkama.  

 

Talibani su već nametnuli stroge restrikcije u javnom životu. Vozačima taksija je nedavno naređeno da ne smiju puštati muziku u vozilima i da ne primaju žene putnice ako ne nose hidžab.

 

Većina srednjih škola za djevojčice zatvorena je nedugo nakon što su talibani prošle godine preuzeli vlast. Većina žena se i dalje ne može vratiti na svoja radna mjesta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!