Istovremena infekcija sa dva virusa

Detektovan prvi slučaj flurone u BiH: Pacijent ima 22 godine, trenutno je svjestan...

Hronika04.01.22, 14:51h

Detektovan prvi slučaj flurone u BiH: Pacijent ima 22 godine, trenutno je svjestan...
Dodali su da je ovakav nalaz potvrda cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama

 

 

Prvi slučaj flurone, istovremene infekcije virusom korona i gripom, detektovan je danas na Univerzitetskom kliničkom centru RS, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

 

Kako su naveli, u uzorku pacijenta hospitalizovanog u banjalučkom UKC-u detektovana je istovremeno RNK Influenza A (H3) i SARS-CoV-2 (metodom Film Array- respiratorni panel RP2 plus).

 

"Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Republici Srpskoj. Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke. Pacijent je trenutno svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan", navode iz UKC-a.

 

Kako su pojasnili, u Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC RS postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux), u roku od jednog sata.

 

"Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Trenutno smo jedina ustanova U Republici Srpskoj koja ima mogućnost ove dijagnostike", navode u saopštenju.

 

Dodali su da je ovakav nalaz potvrda cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još