Njemački RND upozorava

BiH bi uskoro mogla prestati postojati, povratak u rat nije isključen, a eskalacija prijeti najkasnije…

Front03.01.22, 18:21h

BiH bi uskoro mogla prestati postojati, povratak u rat nije isključen, a eskalacija prijeti najkasnije…
Odluke o sankcijama moraju biti donesene jednoglasno u EU. Ali Mađarska je već najavila blokadu, stoji u članku

 

 

Ukoliko opozicioni kandidat Peter Marki-Zay pobijedi Viktora Orbana na izborima u Mađarskoj, to bi moglo omogućiti uvođenje sankcija članu BiH Predsjedništva Miloradu Dodiku od strane Evropske unije, ali ako se to ne desi “bosanska kriza će se vjerovatno produbiti,” navodi njemački RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) u članku u kojem navodi da bi “Bosna i Hercegovina bi uskoro mogla prestati postojati ako srpski nacionalisti proguraju svoju secesionističkom politikom. Čini se da više nije isključen ni povratak u rat, koji je okončan prije nešto više od četvrt stoljeća”.

 

- Poznavaoci regiona pozivaju na odlučnu akciju EU, što je, međutim, teško očekivati ​​zbog notornog neslaganja između zemalja članica, dodaje se.

 

Autor Damir Fras objašnjava da je u decembru Narodna skupština Republike Srpske podržala inicijativu Dodika o povlačenju iz nekih od ključnih institucija Bosne i Hercegovine i da je njegov plan da se to sprovede u roku od šest meseci.

 

- Najkasnije sredinom nove godine prijeti eskalacija koja bi mogla završiti raspadom države, navodi se.

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt je početkom oktobra u intervjuu za RND već upozorio na to.

 

- Problem su one sile u zemlji koje govore o pomjeranju granica ili čak raspadu Bosne i Hercegovine. Ovo je opasna retorika. Jasno kažem: ništa se ne smije mijenjati vezano za teritorijalni integritet zemlje. Ne smijemo dozvoliti da se ponove greške koje su dovele do katastrofe prije 30 godina, rekao je Schmidt.

 

- Problem je što EU Dodiku nije pokazala crveni karton, izjavila je europarlamentarka iz stranke Zelenih Viola von Cramon-Taubadel u intervjuu za RND.

 

Navodi se da je Dodik u međuvremenu “našao moćne pristalice.”

 

- Vlada u Moskvi je jedna od njih, kao i Vlada Srbije. A premijer Mađarske Viktor Orban želi pomoći bosanskim Srbima. Orban se opet može pohvaliti odličnim odnosima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, stoji u članku.

 

Prema riječima poslanice Cramon-Taubadel, Orban, Putin i Vučić žele da se “Bosna i Hercegovina raspadne” jer bi to “ojačalo neliberalnu osovinu u Evropi.”

 

One je ocijenila da je EU Komesar za proširenje Oliver Varhelyi “također uključen u ovu politiku.”

 

U članku se navodi da to vjeruju i mnogi politički predstavnici u Sarajevu koji žele zadržati Bosnu i Hercegovinu kao državu, te se spominju navodi da se o svom djelovanju Dodik “barem djelimično dogovorio sa Varhelyijem.”

 

Zbog ovoga se Varhelyi suočio sa oštrim kritikama, a Cramon-Taubadel je izjavila da on više nije održiv na toj poziciji.

 

- Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen mora smijeniti Varhelyija, podcrtala je ona.

 

U međuvremenu, kako navodi RND, “Orbanov kurs maženja sa Dodikom nastavlja nesmetano,” te se dodaje da je Orban sredinom novembra “demonstrativno posjetio Dodikov rodni grad Laktaše” u entitetu Republika Srpska kako bi pokazao svoju podršku.

 

- Dodik je u septembru bio Orbanov gost na takozvanom četvrtom demografskom forumu u Budimpešti. Ovo je susret populista i desničarskuh konzervativaca iz cijele Evrope, koji je Orban oživio, navodi se.

 

Samo nekoliko sedmica kasnije, Orban je konačno najavio da Republika Srpska može računati na novčanu pomoć Mađarske i da će njegova zemlja blokirati sve pokušaje uvođenja sankcija EU protiv Dodika.

 

Nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nedavno je izjavila da su pokušaji secesije entiteta RS u BiH “neprihvatljivi” te da se režim sankcija mora uvesti protiv Dodika.

 

- Ali trenutno ne izgleda kao da će se to desiti. Odluke o sankcijama moraju biti donesene jednoglasno u EU. Ali Mađarska je već najavila blokadu, stoji u članku.

 

- Nejasno je kako će se razvijati posljednja državna kriza u Bosni i Hercegovini. Optimisti računaju na parlamentarne izbore u Mađarskoj na proljeće. Ukoliko opozicioni kandidat Peter Marki-Zay oduzme funkciju šefa vlade populističkom Orbanu, to bi moglo omogućiti i režim sankcija Dodiku. Međutim, ako Orban ponovo pobijedi, bosanska kriza će se vjerovatno produbiti, navodi se.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 122

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još