Američka Agencija za hranu i lijekove objavila

Brzi covid testovi daju lažno negativan rezultat na omikron soj

Lifestyle29.12.21, 10:12h

Brzi covid testovi daju lažno negativan rezultat na omikron soj
“Rani podaci sugeriraju da testovi na antigen otkrivaju varijantu omikrona, ali mogu imati smanjenu osjetljivost”, rekli su iz agencije

 

 

Brzi kućni testovi na Covid će vjerovatno dati lažno negativan rezultat na jako mutiranu varijantu omikrona u usporedbi s ranijim sojevima, objavila je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

 

Vijest dolazi u trenutku kada se Sjedinjene Američke Države suočavaju s velikim porastom slučajeva zaraze za koje stručnjaci kažu da su nedovoljno utvrđeni kao rezultat krize u testiranju, s dugim vremenom čekanja na tačnije PCR testove, prenosi AFP.

 

U saopćenju, FDA navodi da sarađuje s Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH) na proučavanju izvedbe kućnih testova, također poznatih kao “antigen” testovi, na uzorcima pacijenata koji imaju žive verzije omicron varijante.

 

“Rani podaci sugeriraju da testovi na antigen otkrivaju varijantu omikrona, ali mogu imati smanjenu osjetljivost”, rekla je agencija.
 

Osjetljivost je mjera za to koliko je vjerojatno da je test u stanju otkriti pozitivnost na virus.

 

FDA će nastaviti odobravati korištenje testova na antigen, koji rade tako što otkrivaju površinske proteine ​​koronavirusa, i da bi ih pojedinci trebali nastaviti koristiti u skladu s uputama.

 

Na primjer, neki brzi testovi upućuju korisnike da prođu dva testa, u određenom vremenskom razmaku, kako bi potvrdili negativan rezultat.

 

Ako je osoba na brzom testu negativna, ali se smatra da je vjerovatno da će imati Covid, bilo zbog simptoma ili izloženosti, i dalje joj se preporučuje da prođe molekularni test “zlatnog standarda” – kao što je PCR.

 

Oni otkrivaju genetski materijal virusa. Tačniji su jer se mogu napraviti milioni kopija RNK virusa, a čak i male količine virusa postaju vidljive.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!