Emotivno obraćanje napisala prije smrti

Mira Furlan napisala pismo sinu: 'Da li ti treba ta teška prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli život'

Nedjeljni magazin26.12.21, 18:27h

Mira Furlan napisala pismo sinu: 'Da li ti treba ta teška prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli život'
Da li ti treba ta teška prtljaga, prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli svoj život, ne nalazeći načina da je bar načas odloži?, napisala je Mira Furlan

 

 

Nakon što je glumica Mira Furlan umrla početkom godine u Los Angelesu, objavljeno je kako je prije smrti dovršila svoje memoare koje će njezin suprug, redatelj Goran Gajić, posthumno objaviti. Nepunih godinu dana kasnije, tačnije 15. decembra, u izdanju Frakture izlazi autobiografija ‘Voli me više od svega’, u kojoj je zvijezda filmova ‘Kiklop’ i ‘U raljama života’ te TV serijala ‘Babylon 5’ i ‘Izgubljeni’ na 640 stranica napisala sve o svojem bogatom životu.

 

"Zima je 1991., jedna od najoštrijih ikad zabilježenih u New Yorku. U svojoj uniformi konobarice izlazim iz Caféa Monaco gdje radim, sa stranim novinama u rukama. Smrzavajući se u dekoltiranoj bluzi (obaveznoj uniformi na mojem radnom mjestu), stojim na uglu Amsterdama i Broadwaya i otvaram glavni članak s nadnaslovom: ‘Tragična sudbina velike hrvatske glumice’. Zatim mi oči skliznu do naslova: ‘Težak život lake žene’", odlomak je kojim započinje autobiografija u kojoj Furlan emotivno i bez susprezanja govori o svojim najljepšim, ali i najtraumatičnijim danima.

 

U tekstu izvorno napisanom na engleskom opisuje svoj život i život svojih bližnjih - od sudbine majke Branke i oca Ivana te bake Ljube do supruga Gorana i sina Marka, kojem je knjiga i posvećena.

 

"Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao razumjeti što se dešavalo prije tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svijet iz kojeg su potekli tvoji roditelji? Da li uopće želiš znati nešto o tome? Da li ti treba ta teška prtljaga, prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli svoj život, ne nalazeći načina da je bar načas odloži?", napisala je Mira Furlan svojem sinu u pismu također objavljenom u knjizi.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još