skandalozna izjava izazvala žestok odgovor

Orban izjavio o BiH: Kako integrirati dva miliona muslimana u EU? Naša stranka: Obični rasist! Zabraniti mu dolazak u državu!

Front22.12.21, 07:56h

Orban izjavio o BiH: Kako integrirati dva miliona muslimana u EU? Naša stranka: Obični rasist! Zabraniti mu dolazak u državu!
Ovo što se sad dešava u BiH čeka cijelu EU. Borba za BiH je borba za ideju EU

 

 

 

Naša stranka je u reakciji na izjavu Viktora Orbana "kako u Evropsku uniju integrirati dva miliona muslimana", pritom misleći na priključenje Bosne i Hercegovine EU, istakla da je mađarski premijer "još jednom dokazao da nije ništa drugo nego najobičniji rasist".

 

Pozvali su da se Orban proglasi personom non grata i da mu se zabrani dolazak u državu 25. januara iduće godine.

 

Saopćenje Naše stranke prenosimo u cijelosti u nastavku. 

 

Viktor Orban je svojom zapitanošću kako u Evropsku uniju integrirati dva miliona muslimana, pritom misleći na priključenje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, još jednom dokazao da nije ništa drugo nego najobičniji rasist.

 

Međutim, s obzirom na činjenicu da to pitanje postavlja kao jedan od lidera Evropske unije, neophodno je određenje i ostalih lidera o toj temi da vidimo ko dijeli a ko ne njegov stav.

 

Da li još neko misli da su muslimani problem za Evropsku uniju? Orbanu se ne smije dopustiti da bude usamljeni glas kad su muslimani Bosne i Hercegovine u pitanju, jer šutnja o tome je znak odobravanja.

 

Onda s pravom i muslimani, ali i svi ljudi kojima su antifašizam i antirasizam temeljni moralni orijentiri nemaju nijedan razlog da se okreću ka Evropskoj uniji. Ovakve izjave doprinijet će porastu euroskepticizma.

 

Tim više jer dolaze nakon najavljene finansijske pomoći Miloradu Dodiku, ali i špekulacija da je Dodik s izaslanikom Evropske unije za BiH Oliverom Varheljijem dogovorio sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je usvojeno razvlašćenje države od ključnih atributa državnosti kakve su Oružane snage ili pak poreska politika.

 

Još uvijek gajimo nadu da Evropska unija može govoriti jednim glasom u korist cijele BiH i njene jedinstvenosti, ali vrijeme ističe. Ovo što se sad dešava u BiH čeka cijelu EU. Borba za BiH je borba za ideju EU.

 

Naravno, u želji da budemo dobar primjer kako Orbana i ljude poput njega trebamo tretirati, predlažemo zabranu njegovog dolaska u Sarajevo 25. januara 2022 - navode iz Naše stranke. 

 

(DEPO PORTAL/rm)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 231

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još