Vraćanje nadležnosti RS

Nakon saslušanja u Tužilaštvu: Selak otkrio ko su osumnjičeni za napad na ustavni poredak BiH

Front20.12.21, 11:51h

Nakon saslušanja u Tužilaštvu: Selak otkrio ko su osumnjičeni za napad na ustavni poredak BiH
'Rekao sam da da mi nismo učestvovali u kreiranju akata. Mi smo stava da treba razgovarati u BiH. Da se vide koje su to nadležnosti na neustavan način uzete RS-u', rekao je Selak

 

 

Goran Selak, predsjednik SPS-a, dao je izjavu novinarima nakon što je dao iskaz u Tužilaštvu BiH u sklopu istrage o udaru na ustavni poredak.

 

Radi se o predmetu Tužilaštva BiH koji je formiran nakon što je NSRS usvojio zaključke o zakonima kojima bi se trebale "vratiti nadležnosti" entitetu RS.

 

- Dao sam izjavu da sam za jačanje institucija Republike Srpske u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine. Rekao sam da da mi nismo učestvovali u kreiranju akata. Mi smo stava da treba razgovarati u BiH. Da se vide koje su to nadležnosti na neustavan način uzete RS-u - rekao je Selak.

 

Dodao je da je on za to "da sjednu sve tri strane i da se urade analize koje to institucije ne funkcioniraju i koje su to nadležnosti koje prave trošak za BiH za nisu funkcionalne".

 

Kazao je i da mu je rečeno da je on saslušan u svojstvu svjedoka, kao i da su još neke osobe već saslušane.

 

- Meni je rečeno da su osumnjčeni predstavnici svih stranaka, predsjednica RS-a, predsjednik Vlade RS-a i šefovi zastupničkih klubova. Sve partije koje su predlegači tih zaključaka, a to je vladajuća koalicija u RS-u. Tužilaštvo je predočilo sve materijale koje smo imali mi kao zastupnici. Rekli su mi ko su osumnjičeni - kazao je.

 

Dodao je kako on "ne vidi da je ovo bio napad na ustavni poredak".

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!