Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH

Bilo me stid predstavnika međunarodne zajednice... Smatramo da je neozbiljno zabijanje glave u pijesak

Front16.12.21, 14:48h

Bilo me stid predstavnika međunarodne zajednice... Smatramo da je neozbiljno zabijanje glave u pijesak
Sigurni smo da će konačni obračuni s korupcijom i kriminalnom pokrenuti i druge procese u BiH, a treba krenuti od najviših državnih zvaničnika, smatra Nikšić

 

 

Predsjedništvo SDP-a BiH održava sjednicu na kojoj će biti doneseno više zaključaka o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Donesena je odluka da, dok god traje kriza u BiH, Predsjedništvo ove stranke će biti u stalnom zasjedanju. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, kazao je kako njihova odluka o izlasku iz pregovora o ustavnim i izbornim reformama nije udar na predstavnike međunarodne zajednice, ali da je neozbiljno zabijati glavu u pijesak.

 

“Dok su trajali razgovori nije bilo primjereno da se pravimo da se ništa ne dešava u BiH. Razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona, a imamo na snazi blokadu instituca u BiH. Često smo govorili da je situacija kao da smo u talačkoj krizi. I tada i sada želim jasno reći da me nekada bilo stid predstavnika međunarodne zajednice koji su ulagali trud i trošili svoje vrijeme pokušavajući da nas okupe i da nešto dogovorimo, a mi to sami ne možemo. Odluke NSRS jesu vjerovatno plod pritiska međunarodne zajednice pa nisu doneseni zakoni nego zaključci koji će za šest mjeseci rezultirati zakonima. To je udar na ustavno-pravni poredak i sverenitet BiH. To predstavlja podrivanje institucija BiH i prve korake secesionističkog procesa u BiH. Smatramo da je neozbiljno zabijanje glave u pijesak i da se nastave procesi o ustavnim reformama i izbronom zakonu kao da se ništa nije desilo”, rekao je Nikšić.

 

Istakao je kako sada ne postoje uslovi za nastavak tih pregovora i poručio da će predstavnici SDP-a BiH učestvovati u svim aktivnostima koji budu na nivou parlamenta ili u institucijama BiH s predstavnicima međunarodne zajednice, a koji će imati za temu ukidanje neustavnih odluka NSRS, otklanjanje blokada s rada institucija BiH i prevazilaženje stanja.

 

“Smatramo da dijalog i razgovor nemaju altetrnativu i pažnju svih nas i međunarodnih aktera moramo usmjeriti na to. Kriza je dosegla eskalaciju i ne idu u dobrom pravcu kada je u pitanju BiH. Rad pravosudnih institucija treba biti oslobođen bilo kakvog pritiska i utjecaja. Sigurni smo da će konačni obračuni s korupcijom i kriminalnom pokrenuti i druge procese u BiH,a treba krenuti od najviših državnih zvaničnika. Želim poručiti da ovo nije udar SDP-a na predstavnike međunarodne zajednice. Naprotiv, zahvaljujemo im se na svemu što su do sada uradili”, porčuio je Nikšić.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još