Radost darivanja

Muzej ratnog djetinjstva pokrenuo akciju: Napravite paketiće za djecu iz kampa Ušivak

Hronika16.12.21, 13:13h

Muzej ratnog djetinjstva pokrenuo akciju: Napravite paketiće za djecu iz kampa Ušivak
U Muzej ovih dana, osim iz Sarajeva, stižu pošiljke pune pažnje iz Kiseljaka, Jajca, Bihaća i drugih gradova

 

 

Muzej ratnog djetinjstva pokrenuo je akciju pravljenja paketića za djecu koja borave u kampu Ušivak pored Sarajeva, a stotine djece i odraslih iz cijele Bosne i Hercegovine već se pridružilo akciji i dostavljaju paketiće prijateljstva s pismima napisanim vršnjacima.

 

Ova aktivnost Muzeja inspirirana je eksponatima iz muzejske kolekcije - predmetima dobijenim u paketiću koji je iz Velike Britanije stigao u Cazin 1994. godine.

 

- Kutija od cipela je bila šarena i ukrašena. U paketiću su bile higijenske potrepštine, slatkiši, fotografija i pismo od Astrid. Taj poklon je dugo vremena bio dio mog svakodnevnog života, a češalj i ogledalo dio kozmetičke torbice. Bojice nikada nisam koristila, jer mi je bilo žao da ih potrošim, a ne znam do kada će rat trajati - napisala je u opisu ovih eksponata Lejla rođena 1983. godine.

 

Lejlina priča nije jedina u kolekciji Muzeja koja govori o dječjoj radosti zbog paketića prijateljstva. Inspirirani tim pričama, a pod sloganom "Djeca BiH i MRD za djecu u pokretu".

 

Muzej ratnog djetinjstva prethodnih godina sarađivao je s više od 200 škola iz cijele Bosne i Hercegovine, a upravo su se mnogi učenici koji su posjetili Muzej i učestvovali u edukativnim programima Muzeja sada odazvali ovoj akciji i dostavili svoje paketiće prijateljstva. Tako u Muzej ovih dana, osim iz Sarajeva, stižu pošiljke pune pažnje iz Kiseljaka, Jajca, Bihaća i drugih gradova.

 

Paketić prijateljstva moguće je dostaviti u Muzej ratnog djetinjstva (Logavina 32) svaki dan od 11 do 19 sati do srijede, 22. decembra, a iz Muzeja kažu da svi koji donose paketiće ističu da je pravljenje paketića bila divna porodična praznična aktivnost.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!