Ostale samo dvije tačke

Rasprava na sjednici Predstavničkog doma PSBiH: Ko je odgovoran što nema dnevnog reda?

Front14.12.21, 14:07h

Rasprava na sjednici Predstavničkog doma PSBiH: Ko je odgovoran što nema dnevnog reda?
Predsjedavajući Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović je kazao da je sjednica počela bez dnevnog reda te da se ne može nastaviti

 

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, prilikom utvrđivanja dnevnog reda, kazao je da su od ranije predviđenog dnevnog reda ostale samo dvije tačke - usvajanje zapisnika s prethodne sjednice i komentari na dobivene odgovore na poslanička pitanja.

 

Za sve ostale tačke koje su bile predviđene ranije predloženim dnevnim redom nadležne komisije nisu dostavile mišljenje, pa one ne mogu biti ni razmatrane. Nekoliko parlamentarnih komisija čije su sjednice bile zakazane za jučer nisu održane zbog nedostatka kvoruma.

 

Predsjedavajući Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović je kazao da je sjednica počela bez dnevnog reda te da se ne može nastaviti.

 

- Dnevni red ne utvrđuje Parlament nego Kolegij u proširenom sastavu. Koliko znam, dnevni red nije utvrđen na Kolegiju u proširenom sastavu. Prema tome, mi nemamo šta dodavati ili oduzimati dnevnom redu, izjašnjavati se o tome što je predviđeno na sjednicama Parlamenta, jer nemamo zapravo dnevnog reda - kazao je Lovrinović.

 

Dodao je kako mu je žao što predsjedavajući i Kolegij nisu stvorili uvijete da se radi po Poslovniku.

 

- Ne možemo sudjelovati u ovakvom načinu rada, unatoč tome što smo vrlo odgovoran Klub i da činimo sve što je u našoj moći da pridonesemo kvalitetnom, dobrom radu, ali radu po Poslovniku - naveo je Lovrinović, dodajući da je predlagao da se sjednica odgodi, ali to nije uvaženo.

 

Predsjedavajući Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović je kazao da je poslanik Lovrinović propustio da kaže zbog čega danas Prošireni kolegij nije mogao utvrditi dnevni red.

 

- Lovrinović i dopredsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ), kao članovi proširenog Kolegija, napustili su sjednicu Proširenog kolegija prije glasanja. U trenutku kada su napustili sjednicu srušili su kvorum i onemogućili da se, u skladu s Poslovnikom, donesu odluke vezane za današnji dnevni red - dodao je.

 

Kaže da je njegov lični stav, da je razlog tome što je na dnevnom redu bio zahtjev da se uvrsti rasprava o zaštiti ustavno-pravnog poretka u BiH oličena kroz rezoluciju koju je potpisalo nekoliko poslanika i u kojoj se na vrlo precizan način definira posljednji događaji iz Narodne skupštine Republike Srpske.

 

Poslanica Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo kazala je da je Lovrinović rekao da on i njegova politička partija HDZ, rade sve da bi Parlament funkcionirao u skladu sa Ustavom i Poslovnikom Doma, ali je podsjetila da je jučer trebala biti održana sjednica Ustavnopravne komisije na kojoj nije bilo niti jednog predstavnika HDZ-a ili iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čime je onemogućen rad Komisije.

 

Replicirao joj je Lovrinović kazavši da predstavnici HDZ-a BiH nisu mogli doći na sjednicu jer su za to imali razloge, a kada je u pitanju njihovo prisustvo današnjoj sjednici Proširenog kolegija stali na dvije tačke koje je na početku diskusije pročitao predsjedavajući Predstavničkog doma.

 

(FENA/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!