Nesebično zalaganje za jednakost

Ajna Jusić dobitnica Francusko-njemačke nagrade za ljudska prava

Hronika13.12.21, 14:30h

Ajna Jusić dobitnica Francusko-njemačke nagrade za ljudska prava
Ambasadorica Francuske Christine Toudic naglasila je da ovogodišnja nagrada ističe angažman jedne mlade žene i omogućava da se osvijetli rad na zaštiti ljudskih prava, dodajući da je Jusić od najranije dobi pokazala socijalni i ljudski angažman te se istakla na brojnim aktivnostima promocije jednakosti između žena i muškaraca, kao i borbi protiv diskriminacije svih oblika

 

 

Zbog izuzetnog doprinosa odbrani ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i nesebičnog zalaganja za jednakost, Ajni Jusić, predsjednici Udruženja "Zaboravljena djeca rata", uručena je danas Francusko-njemačka nagrada za ljudska prava.

 

Tim povodom u rezidenciji Ambasade Republike Francuske upriličen je prijem, a nagradu su joj dodijelile ambasadorice Francuske i Savezne Republike Njemačke Christine Toudic i Margret Uebber, zahvalivši joj na odbrani i promoviranju ljudskih prava u vremenu kada su ona sve više ugrožena širom svijeta.

 

Ambasadorica Francuske Christine Toudic naglasila je da ovogodišnja nagrada ističe angažman jedne mlade žene i omogućava da se osvijetli rad na zaštiti ljudskih prava, dodajući da je Jusić od najranije dobi pokazala socijalni i ljudski angažman te se istakla na brojnim aktivnostima promocije jednakosti između žena i muškaraca, kao i borbi protiv diskriminacije svih oblika.

 

Ambasadorica Njemačke Margret Uebber podsjetila je da je Jusić jednom rekla da je njen glas njena terapija te da je čini sretnom što svoju priču može podijeliti sa svijetom, zahvalivši Jusić što je dozvolila da i drugi budu dio procesa njenog iscjeljenja.

 

- U zemlji u kojoj 26 godina nakon okončanja rata više gleda u prošlost nego u budućnost i koja trenutno više ukazuje na ono što razdvaja, nego što spaja nije lako govoriti da su se kao posljedice ratnih silovanja rađala djeca. Međutim, pažnju upravo toj djeci, majkama i njihovim porodicama potrebno je dati mjesto u sredini društva, a ne na društvenoj margini - podvukla je Uebber.

 

U obraćanju Jusić ambasadorice su istaknule da se ona neumorno zalaže za to da djeca rođena kao posljedica silovanja dobiju status civilnih žrtava rata i istrajava u borbi protiv stigme.

 

Jusić je izrazila zadovoljstvo priznanjem kojoj joj je danas uručeno, naglašavajući posebno važnim da se njen glas čuje u BiH i širom svijeta jer problem djece rođene kao posljedica ratnih silovanja nije samo problem Bosne i Hercegovine.

 

Promoviranje i zaštita ljudskih prava u svijetu, prioritetni je cilj vanjske politike Njemačke i Francuske, rečeno je, zbog čega je 2016. godine uspostavljena Francusko-njemačka nagrada za ljudska prava i vladavinu prava s ciljem jačanje i unapređenje angažmana i saradnje dvije zemlje u toj oblasti.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!