Video/ konaković o aktuelnim temama

Neka se proces vodi, ali vrlo je indikativno da Kasumovića zatvore mjesec dana za razliku od Novalića, Solaka i ostalih

Front08.12.21, 20:25h

Neka se proces vodi, ali vrlo je indikativno da Kasumovića zatvore mjesec dana za razliku od Novalića, Solaka i ostalih
Osvrnuo se i na putovanje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića po dijaspori, gdje je, kako Konaković ističe potvrdio nešto što mu je jednom poslao u poruci, a to je da mu je stranka važnija od države i naroda

 

 

 

Gost ovosedmičnog izdanja "Crvene olovke" bio je predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković. U toku intervjua, Konaković se osvrnuo na sastanak trojke sa opozicijom RS, dolazak Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar), slučaj djevojčice Džene Gadžun, hapšenje gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića...

 

Na pitanje urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović o čemu su sve razgovarali na sastanku sa opozicijom iz RS, Konaković je istakao da vrlo optimistično posmatra izborni proces i da misli da bi to mogao biti kostur nove vlasti u BiH.

 

- Mi smo svjesni naših razlika i tema oko kojih se vjerovatno nikada nećemo dogovoriti, sumnjam barem. U BiH imamo samo dva izbora, mogućnost konflikta i mogućnost dogovora. Mi ulažemo još uvijek velike napore da do nekih velikih sukoba, političkih, ili ne daj Bože nekih drugih ne dođe. Mislim da je vrlo hrabar, zreo politički čin bio naš sastanak i poruka koju šaljemo. Napokon ima hrabrosti sa obje strane da se krene pričati o budućnosti BiH – rekao je Konaković.

 

Hapšenje Fuada Kasumovića


U toku intervjua, Konaković se osvrnuo i na hapšenje gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

 

- Taj slučaj potpuno opravdano dobija sve više pažnje bh. javnosti zbog nekih javnih informacija koje ukazuju na povezanost predstavnika pravosudnog sistema sa rukovodstvom SDA u Zeničko-dobojskom kantonu. Da je postupajući sudija u direktnoj vezi sa predsjednikom SDA Zenica. Imaju desetine primjera u kojima se taj direktan link može dokazati. I slučaj u kojem je Kasumović, ne prejudiciram nikakvu presudu, ali državnu imovinu iz posjeda firme kojoj je grad vlasnik prebacio na grad. Ta imovina je još tu, nije nestala, nije zloupotrebljena. Nije je Kasumović sebi priskrbio – izjavio je Konaković.

 

Kako kaže, neka se proces vodi ali da je vrlo indikativno da njega zatvore mjesec dana za razliku od Novalića, Solaka i ostalih. Dodaje da je to jedan sistem koji nema iste aršine prema svima.

 

Izetbegoviću je važnija stranka od naroda i države


Osvrnuo se i na putovanje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića po dijaspori, gdje je, kako Konaković ističe potvrdio nešto što mu je jednom poslao u poruci, a to je da mu je stranka važnija od države i naroda.

 

- Ja bih bio nasretniji da se gospodin Izetbegović svakih sedam dana sastaje sa drugim predsjednikom države. Takvu politiku bi mi pozdravili. Čović i Dodik sada imaju strašnu diplomatsku ofanzivu, a recite mi s kim ozbiljnim se to sastao vrh BiH, pa i gospodin Izetbegović lično. Zaista nema adrese u trenutku kada nam je zaista potrebna pomoć prijatelja na koju bi se mogli obratiti – istakao je Konaković. 

 

Cijeli intervju pogledajte u nastavku.

 

 

(Avaz, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još