Nova ulaganja i proširivanje poslovanja

Bosanac kupuje firmu koja je 'kolijevka hrvatske peradarske proizvodnje'

Biznis Klub08.12.21, 09:25h

 Bosanac kupuje firmu koja je 'kolijevka hrvatske peradarske proizvodnje'
Koka je trenutno u sastavu jedne od vodećih hrvatskih prehrambenih kompanija – Vindije

 

 

Kompanija Kutjevo koja je u vlasništvu jednog od najbogatijih Bosanaca - Envera Moralića koji živi u Hrvatskoj, namjerava kupiti još jednu kompaniju. Ovog puta riječ je o kompaniji također iz Hrvatske – Koka iz Varaždina.

 

Koka je trenutno u sastavu jedne od vodećih hrvatskih prehrambenih kompanija – Vindije.

 

Koka je kolijevka hrvatske peradarske proizvodnje, osnovana 1961. godine. Njenom akvizicijom 1995. godine Vindija je ostvarila svoje najveće širenje, postavši poslovnim sistemom.

 

Koka d.d. ima uspostavljen sustav sljedivosti od polja do stola koji omogućuje proces proizvodnje u skladu s utvrđenim potrebama i očekivanjima potrošača.

 

– Kutjevo d.d. je u sklopu proširivanja svog poslovanja i planiranih investicija iskazalo interes za ulaganje u društvo Koka d.d. u vidu sticanja dionica – stoji u informaciji objavljenoj jučer na Zagrebačkoj berzi, piše BiznisInfo.

 

Predstavnici Kutjeva predložili su da se održi sastanak dvije kompanije na kojem bi se razgovaralo o ovom prijedlogu.

 

Podsjetimo da je vlasnik kompanije Kutjevo Enver Moralić, jedan od najbogatijih Bosanaca. On je nedavno dospio u fokus javnosti kada je objavljeno da je kupio imovinu bijeljinskog Novog Žitoprometa.

 

Moralić je jedan od najbogatijih Bosanaca u Hrvatskoj, pa i u cijeloj Evropi. On se rijetko pojavljuje u medijima u našoj zemlji pa stoga nije toliko ni poznat javnosti u našoj zemlji.

 

Rođen je u Kotor Varoši, srednju školu je završio u Banjoj Luci, a početkom šezdesetih na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu diplomirao agronomiju. Jedno vrijeme živio je u Njemačkoj, a potom se nastanio u Hrvatskoj.

 

VEZANI TEKST: Ko je Enver Moralić, jedan od najbogatijih Bosanaca i poslovnih ljudi u Evropi: 'Ni sam ne znam koliko sam bogat'

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još