Formiran predmet 'rušenje ustavnog poretka BiH'

U NSRS-u vanredno stanje: Tužilaštvo BiH traži listing glasanja o osnivanju agencije za lijekove RS-a

Front07.12.21, 16:00h

U NSRS-u vanredno stanje: Tužilaštvo BiH traži listing glasanja o osnivanju agencije za lijekove RS-a
Zahtjev Tužilaštva BiH stigao je uoči posebne sjednice NSRS-a, koja je zakazana za petak, a na kojoj će zastupnici razmatrati informacije o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, u oblasti odbrane i sigurnosti i Deklaraciju o ustavnim principima

 

 

U Narodnoj skupštini Republike Srpske je vanredno stanje.

 

Prema saznanjima BNTV, iz Tužilaštva BiH stigao je zahtjev u kome se traži od rukovodstva NSRS-a da im dostave listing glasanja zastupnika za zakon o agenciji za lijekove Republike Srpske.

 

Tužilaštvo BiH je, prema saznanjima ove televizije, formiralo predmet "rušenje ustavnog poretka BiH".

 

Spornim zakonom, koji je u NSRS-u donesen u hitnoj proceduri nakon afere "Kisik", regulisano je da se u roku od šest mjeseci formira agencija za lijekove Republike Srpske.

 

Formiranjem ove agencije, kako su predvidjeli u Republici Srpskoj, ne bi djelovala Agencija za lijekove BiH, čije sjedište je u Banjoj Luci.

 

Za sporni zakon glasali su zastupnici skupštinske većine, predvođeni SNSD-om.

 

Zakon nije prošao u Vijeću naroda Republike Srpske.

 

Zahtjev Tužilaštva BiH stigao je uoči posebne sjednice NSRS-a, koja je zakazana za petak, a na kojoj će zastupnici razmatrati informacije o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, u oblasti odbrane i sigurnosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

 

Predviđeno je, kako je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio, da se u skupštinskim zaključcima da rok, također, od šest mjeseci da Vlada pripremi zakonska rješenja za vraćanje tih nadležnosti s BiH na nivo Republike Srpske.

 

Treba podsjetiti da je Dodikov SNSD aktivno učestvovao sa predstavnicima međunarodne zajednice kada su nadležnosti sa Republike Srpske prenesene na nivo BiH.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još