Poznati arhitekta savjetuje

Vuk Zec: Cijene stanova u Sarajevu će rasti, ko ima, neka kupi sada! Sarajevo Tower je hotel za dijasporu, nehumano je za puno ljudi...

Lifestyle07.12.21, 11:05h

Vuk Zec: Cijene stanova u Sarajevu će rasti, ko ima, neka kupi sada! Sarajevo Tower je hotel za dijasporu, nehumano je za puno ljudi...
Tibra je napravila oko 5.500 do 6.000 stanova u gradu i taj kvalitet je upitan. Tibra je postala sinonim za brzu i jeftinu gradnju i loš urbanizam, kazao je Amir Zec Vuk

 

Arhitekta Amir Zec Vuk za N1 je trenutno stanje tržišta nekretnina u Sarajevu okarakterisao kao zbunjujuće. Najavio je da će cijene stanova sigurno rasti, te da će prostor biti sve cjenjeniji u budućnosti.


“Koncentracija ljudi koji ulaze u grad sve je veća i veća. Mada, sada zabrinjava stanje na tržištu u vezi sa materijalom. Ušli smo u jednu nesigurnu zonu, kada niko ne može tvrditi koja je cijena materijala. I ovi što grade su u dobrom riziku. Moj savjet je da ko ima, neka kupi sada, jer sigurno će se dešavati promjene u budućnosti”, naveo je.


Sada je pomama i za apartmanima. Dodao je da je Jahorina postala najveće gradilište u okolini, te da je cijena apartmana 3.000 eura po kvadratu, ako ne i 4.000.


“Tibra je napravila oko 5.500 do 6.000 stanova u gradu i taj kvalitet je upitan. Tibra je postala sinonim za brzu i jeftinu gradnju i loš urbanizam, ali postoje objekti koji su kvalitetni i vrijede za te pare. Volio bih da se povede računa o dobroj izolaciji i korištenje toplotnih pumpi, time bi se pomoglo gradu za zagađenje, a manje bi se trošila energija. Te toplotne pumpe sada su sigurno jeftinije i bolje za eksploataciju grada”, istaknuo je arhitekta Zec Vuk.


Kako se formira cijena jedne nekretnine, pitali smo.


“Nezasit je kapital, moglo bi sigurno jeftinije, ali sad su vam izvođači, oni koji bi trebali da grade, postali oni koji prave za prodaju. Takve firme danas prodaju. Za današnje brze gradnje ja kažem: njihov maksimalni domet je trokrilni prozor i demit fasada”, naveo je naš sugovornik.


Komentarisao je i čuveni Sarajevo Tower koji je izgrađen u naselju Pofalići, nazvavši ga hotelom za dijasporu.


“Većina prodatih stanova je dijaspori. Oni tu povremeno dođu, njih toliko taj kvalitet ne interesuje koliko smještaj. Stan nije samo stan, nego i ostalo – infrastruktura. Mi to nemamo razvijeno. Tower više liči na poslovnu zgradu, to je nehumano za puno ljudi. Mi nemamo mjesta gdje bi se stvorila elitnost za stanovanje. Nemamo mi Dedinje da bi se to istaklo”, rekao je.


Za naselje Šip je rekao da je kvalitetno za živjeti.


“Tu je najbolja pozicija za življenje, a loša infrastruktura”, kazao je.


Želja mu je da se u Sarajevu napravi grad za mlade, po uzoru na Beograd i Zagreb.


“Volio bih da ovo društvo napravi jedan istinski iskorak, a ne da pravi pojedinačne kuće kao što su sad pokušali u Kantonu, nekom jednom kućom zamagliti tu priču o gradnji za mlade. Treba širom akcijom napraviti grad za mlade. Prijašnja država je imala plan da razmišlja o Betaniji za naselje za 70.000 ljudi. Bojim se da smo svedeni na jednu i dvije kućice“, istaknuo je.


Danas se skupi stanovi prodaju da bi se rentali, naveo je, a nekada su se stanovi dobijali.

 

“Sjećate se da je Bosmal vrijedio kao skup, a on se nikad nije prodao”, naveo je.


Govorivši o čemu razmisliti kad se kupuje stan, uzeo je za primjer jedan prosječan stan na Breki, kako bi bolje objasnio.


“Stan na Breki se prodaje za 2.500 kvadrat. Vama treba da bi ga obnovite najmanje 1.000 i nešto po kvadratu, tako da to otprilike dođe 3.500. U Breki koja je odlična za živjeti, nemate stubište, nemate parkinga, morate se boriti za parking. Otprilike morate 3.500 platiti za instalacije koje su upitne iznad vas”, pojasnio je.


Tri stvari za dobar posao su: lokacija, lokacija i lokacija, podcrtao je.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 55

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još