modernizacija

Ministar Šteta potpisao Ugovor za nabavku novih 10 trolejbusa, imat će najsavremeniju opremu

Hronika02.12.21, 15:56h

Ministar Šteta potpisao Ugovor za nabavku novih 10 trolejbusa, imat će najsavremeniju opremu
- U toku je revolucija u javnom prijevozu. Potpuno zanavljamo vozni park. Trolejbusi su prvi na redu. Kvalitet života u Sarajevu će se narednih godina poboljšati zbog unapređenja javnog prijevoza. Ovo je prvi od mnogih koraka - istakao je premijer Forto

 

 

 

U okviru ugovora za nabavku novih 25 trolejbusa sa firmom BKM Holding, danas je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, u prisustvu premijera KS Edina Forte i predstavnica EBRD-a i EIB-a Manuele Naessl i Sandrine Friscia, potpisao Ugovor za nabavku dodatnih 10 trolejbusa sa istom bjeloruskom kompanijom.

 

Trolejbusi su opremljeni najsavremenijom opremom, u šta su se predstavnici Vlade Kantona uvjerili pri službenoj posjeti Minsku, nakon što je proizveden prvi sarajevski trolejbus. 

 

- Odlučeno je da ćemo nabaviti i dodatnih 10 trolejbusa, odnosno ukupno njih 35, koji će vožnjom bez kontaktne mreže moći zamijeniti i autobuske linije, čime ćemo znatno promijeniti sliku javnog prevoza u kantonu, ali i unaprijediti kvalitet života svih nas - rekao je Šteta nakon potpisivanja Ugovora.

 

Prvi trolejbus će u Sarajevo biti isporučen u januaru 2022. godine, dok se isporuka svih 25 očekuje do proljeća. Isporuka novih 10 trolejbusa na sarajevskim ulicama se očekuje u septembru sljedeće godine. 

 

- U toku je revolucija u javnom prijevozu. Potpuno zanavljamo vozni park. Trolejbusi su prvi na redu. Kvalitet života u Sarajevu će se narednih godina poboljšati zbog unapređenja javnog prijevoza. Ovo je prvi od mnogih koraka - istakao je premijer Forto.

 

EIB i EBRD su opredjeljeni ka projektima koji Bosnu i Hercegovinu približavaju ciljevima Zelene agende EU. 

 

- Svaka pojedinačna akcija prema boljim okolišnim uvjetima važna je i približava Bosnu i Hercegovinu ciljevima Zelene agende EU, pružajući bolje uvjete života ljudima u Kantonu i državi - istakla je Sandrine Friscia, predstavnica  EIB-a za BiH i Crnu Goru. 

 

Direktorica Ureda EBRD-a u BiH Manuela Naessl, istakla je kako je najveći ekološki izazov u Sarajevu kvalitet zraka, a ključni načini za rješenje tog problema su smanjenja gužvi i čistiji i zeleniji saobraćaj. 

 

- EBRD podržava Kanton Sarajevo da investira u javni prevoz, sa krajnjim ciljem da grad ima moderniji, efikasniji i zeleniji prevoz za građane i da se smanje gužve. Sve investicije koje finansiramo poboljšat će kvalitet zraka smanjenjem emisije izduvnih gasova vozila i podrškom prelaska sa dizel automobila koji zagađuju okoliš - zaključila je Naessl. 

 

Nabavka trolejbusa je provedena u skladu sa pravilima i procedurama EBRD-a, a ukupna vrijednost ugovora za nabavku svih 35 niskopodnih trolejbusa iznosi 19,5 miliona eura, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(Fena/rm)



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!