u skladu sa situacijom

U škole u drugom polugodištu stižu nova epidemiološka pravila

Hronika01.12.21, 13:59h

U škole u drugom polugodištu stižu nova epidemiološka pravila
Svaki poslodavac će odlučiti kako postupiti u slučajevima kada neko od uposlenika, ukoliko nije prebolio covid-19, ne bude htio ispuniti jedan od ova dva gore navedena uslova

 

 

U cilju organizacije nastavno- obrazovnog procesa u Federaciji BiH poslije zimskog raspusta, uskoro će biti organiziran sastanak predstavnika federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja, u saradnji s predstavnicima iz resora zdravstva kako bi se donijela konačna odluka o načinu primjene novih epidemiološka pravila u drugom polugodištu po kojima će svi zaposleni u javnim službama morati imati dokaz da su vakcinisani, testirani ili da su preboljeli covid-19, rečeno je Feni iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

 

Naime, Vlada Federacije odlučila je podržati prijedlog federalnog Kriznog štaba o uvođenju pravila "vakcinisan-testiran-prebolio," a nove mjere počet će se primjenjivati od 20. decembra, jer je procjena kako će toliko vremena trebati za potrebne pripreme i prilagođavanje unutar zdravstvenog sistema.

 

Svaki poslodavac će odlučiti kako postupiti u slučajevima kada neko od uposlenika, ukoliko nije prebolio covid-19, ne bude htio ispuniti jedan od ova dva gore navedena uslova.

 

- Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke poziva nastavnike, roditelje i učenike da sa visokim stepenom odgovornosti pristupe poštivanju epidemioloških mjera, kako bi odgojno-obrazovne ustanove što duže ostale otvorene.

 

Ovo je u najboljem interesu djece, s obzirom na to da se dosadašnji gubici u učenju i razvoju teško mogu nadoknaditi ako im ne omogućimo da kontinuirano pohađaju nastavu tokom pandemije - poručila je pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i nauke Nadija Bandić.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!