Imali uslovnu akreditaciju

Američki univerzitet u BiH ostao bez akreditacije - tri istrage, još nijedna optužnica protiv Prcića

Hronika29.11.21, 10:38h

Američki univerzitet u BiH ostao bez akreditacije - tri istrage, još nijedna optužnica protiv Prcića
Američki univerzitet u BiH zaustavio je rad u martu 2020. godine, a studenti su ostali bez mogućnosti nastavka školovanja, preuzimanja dokumentacije koju su predali na Univerzitet i neriješenog statusa, a dio njih i bez diploma

 

 

Američki univerzitet u BiH (AU u BiH) sa sjedištem u Tuzli gdje ima dozvolu za rad, nije više na listi akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH.

 

AU u BiH imao je važeću akreditaciju do 26. novembra 2021. godine.

 

Prema izvještajima koji su objavljeni na stranici Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, uslovnu akreditaciju AU u BiH izdalo je Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona na osnovu preporuke Agencije za visoko obrazovanje odnosno Komisije stručnjaka 26.11.2015.  godine.

 

U Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova AU u BiH je upisan 9. februara 2016. godine.   

 

S obzirom da je AU u BiH imao uslovnu akreditaciju Komisija je u aprilu 2019. godine predala Agenciji novi izvještaj, te je data preporuka resornom ministarstvu da izda Rješenje o akreditaciji visokoškolske ustanove do isteka roka od šest godina, a u koji se račun i period od datuma izdavanja Rješenja o uslovnoj akreditaciji.

 

Američki univerzitet u BiH zaustavio je rad u martu 2020. godine, a studenti su ostali bez mogućnosti nastavka školovanja, preuzimanja dokumentacije koju su predali na Univerzitet i neriješenog statusa, a dio njih i bez diploma.  

 

Protiv osnivača i vlasnika AU u BiH Denisa Prcića predate su krivične prijave Tužilaštvu TK i Tužilaštvu KS. Grupe studenata prijavile su Prcića za iznudu, odnosno naplatu po 1.500 KM koje nisu bile definisane ugovorom o studiranju. Prcić je studentima novac tražio za navodnu američku reakreditaciju iako je ona bila važeća do kraja te godine. Nakon što su studenti podnijeli prijave, Prcić je krajem oktobra 2020. dobrovoljno povukao akreditaciju iz ACICS-a.

 

Dok Tužilaštvo TK sumnjiči Prcića za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a u junu ove godine je i ispitan u svojstvu osumnjičenog, aktivnosti u Tužilaštvu KS odvijaju se sporijim tempom.

 

Treba podsjetiti da je Prcić godinama upisivao studente na području KS na fakultete AU u BiH gdje su slušali nastavu, polagali ispite, dodjeljivale se diplome, a da AU u BiH nikada nije imao dozvolu za rad u KS.

 

Opsežnu istragu o AU u BiH vodi i Tužilaštvo BiH, a optužnica će obuhvatiti više osoba koje su učestvovale u nezakonitostima. Tužilaštvo BiH vodi istragu o lažno izdatim diplomama AU u BiH, a jedna od njih je izdata i Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e. Utvrđeno je da ne postoje dokazi o njegovom studiranju, a u matičnim knjigama su prepravljana imena gdje je dodano ime Osmana Mehmedagića te ta stranica je naknadno zalijepljena u knjigu. 

 

Kao predavači na  AU u BiH bili su angažirani brojni uposlenici državnih institucija, najviše iz sigurnosnog i vojnog sektora. Mnogi od njih i danas su aktivni u službi i rukovode institucijama. 

 

Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH trebali bi istražiti ko je Prciću omogućio nelegalan rad u Sarajevu, ko je lobirao predavače i studente da upisuju AU u BiH obećavajući im američku diplomu i brzo zaposlenje.

 

Američka ambasada u BiH u oktobru 2020. godine odgovorila je za Patriju da li je povezana sa AU u BiH.

 

„Američki univerzitet u BiH je privatna obrazovna ustanova koja nije povezana sa Ambasadom SAD. Sva pitanja o ovoj temi trebaju se uputiti relevantnim institucijama u BiH“, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!