'naši propisi su tako komlikovani'

Prvi put nakon 40 godina: Obavljen direktan izvoz Bosanskog brdskog konja iz BiH u Njemačku

Biznis Klub21.11.21, 19:45h

Prvi put nakon 40 godina: Obavljen direktan izvoz Bosanskog brdskog konja iz BiH u Njemačku
Uzgajivači u Njemačkoj uspjeli su da Bosanskog brdskog konja oficijelno uvrste na crvenu listu ugroženih pasmina, što povlači niz olakšica za uzgajivače, a ujedno pokazuje kako bi se trebalo odnositi prema vrijednom naslijeđu

 


 

 

Prvi put nakon četrdeset godina, ove godine je obavljen prvi direktan izvoz Bosanskog brdskog konja (BBK) iz Bosne i Hercegovine u Njemačku.


Kako je Feni potvrdio predsjednik Nadzornog odbora Međunarodnog udruženja uzgajivača Bosanskog brdskog konja Enver Žiga, krajem augusta ove godine dva pastuha, jedan linije Miško, drugi linije Barut stigli su u Njemačku.


Barut je bio vlasništvo Envera Žige (uzgoj ergela “Žiga”), a Miško je bio vlasništvo Abdulaha Imamovića (takođe uzgoj ergela "Žiga").


- Ovo je prvi put nakon više od 40 godina da se BBK direktno izveze u Njemačku. Naši propisi su toliko komplikovani i destimulativni pa je bilo praktično nemoguće izvoziti konje. Zahvaljujući upornosti i znanju veterinara Abdulaha Imamovića i tu smo barijeru preskočili, iako imam osjećaj da se državni činovnici na svim nivoima maksimalno trude da građanima zakomplikuju život. Ja sam godinama pokušavao da nekako nađem rješenje za prevazilaženje nametnutih barijera, ali bez uspjeha - kazao je Feni Žiga.


Naglasio je da se u Njemačkoj Bosanski brdski konj počeo uzgajati u drugoj polovini prošlog stoljeća, a na uzgoju se naročito angažovao prof. dr. Friedrich Hainbuch.


Formiranjem Međunarodnog udruženja uzgajivača BBK 2010. godine, čiji je predsjednik Anton Dolinšek, dat je dodatni impuls proširenju uzgoja u zemljama EU.


Uzgajivači u Njemačkoj, dr. Heinbuch, Tanja Trefz, Tim Herpolsheimer, Manfred Meier i drugi, formirali su njemačko udruženje uzgajivača BBK koje je vrlo aktivno.


Oni su uspjeli da u Njemačkoj Bosanskog brdskog konja oficijelno uvrste na crvenu listu ugroženih pasmina, što povlači niz olakšica za uzgajivače, a ujedno pokazuje kako bi se trebalo odnositi prema vrijednom naslijeđu.


- Uzgajivači su u posljednje vrijeme nabavili desetak čistokrvnih grla BBK u Sloveniji, a ovo je prvi slučaj da izvoz ide direktno iz BiH za Njemačku pa je tim prije značajniji. Miško je otišao Tanji Trfz u Backnang koja već ima desetak grla BBK i koja je vrlo poznata i priznata i kao uzgajivač i kao trener, dok je Barut otišao Melihi Granov u Remscheid, Nijemici bosanskih korijena koja je konja uzela isključivo radi ličnog zadovoljstva - kazao je Žiga.


Prema riječima Abdulaha Imamovića, izvoz BBK u Njemačku je bio praktično onemogućen.


- Maksimalno sam se angažovao da saznam o čemu je riječ te da jedan po jedan problem rješavam. Na kraju sam uspio, vrata su otvorena, iako je potrebno platiti toliko raznih taksi i drugih dažbina da je to s ekonomske tačke glediša potpuno neisplativo onome ko uvozi konja u Njemačku. Znači da će i ubuduće kupovinu BBK u Njemačkoj vršiti samo oni koji imaju neki poseban ili emotivan razlog za to - kazao je Imamović.

 

(FENA/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!