VIDEO/ industrijska zona Linglonga ledi krv u žilama

Snimci iz Srbije jezivi: Radnici na kineskom gradilištu bosi, promrzli, izranjavani, premoreni... Kao robovi!

Biznis Klub18.11.21, 19:07h

Snimci iz Srbije jezivi: Radnici na kineskom gradilištu bosi, promrzli, izranjavani, premoreni... Kao robovi!
Svi oni su “preko noći” dovoženi po grupama od njih pedesetak, a da praktično nisu znali ni gdje dolaze, ni u kakvim uslovima će raditi. To potvrđuje činjenica da većina od 500 radnika od garderobe ima par majica, japanke i sem radnih kombinezona u kojima i rade i spavaju, nemaju ništa drugo

 

 


Nakon lažne vijesti da su vijetnamski radnici preseljeni iz baraka u industrijskoj zoni Linglonga u Zrenjaninu (Srbija), jutros se ispostavilo da se oni svi i dalje nalaze na istom mjestu i u podjednako lošim uslovima. Na mnogim fotografijama užasnih uslova u kojima rade Vijetnamci, vidi se da radnici često nose samo japanke i tanke majice. Ispostavlja se da je to tako zašto što oni nisu znali gdje uopšte idu.


Jedan od njih jutros je primoran, kako kaže, da radi na gradilištu fabrike, uprkos vidnoj povredi ruke koju ima.


- Mi ovdje nemamo nikakvu medicinsku pomoć, niti pristup ljekaru. Prije mjesec dana smo skoro svi imali bolove u stomaku i vjerovatno neki virus, ali nikome nije ukazana pomoć. Svaki dan se neko razboli, ali to njih nije briga - priča za Nova.rs radnik iz Vijetnama po imenu Dži.


Prema njegovim riječima, svi oni su “preko noći” dovoženi po grupama od njih pedesetak, a da praktično nisu znali ni gdje dolaze, ni u kakvim uslovima će raditi. To potvrđuje činjenica da većina od 500 radnika od garderobe ima par majica, japanke i sem radnih kombinezona u kojima i rade i spavaju, nemaju ništa drugo.


- Želim da se vratim kući, kao i dosta mojih kolega. Ovdje sam od ljetos i za četiri mjeseca primio sam svega jednu platu. Stalno moramo da se bunimo da bi nas platili, a oni nas nekad poslušaju a nekada ne - priča on.


Inače, Dži je prije 20 dana pobjegao iz pakla Linglonga i pokušao da sa nekom grupom migranata uđe u Mađarsku, međutim carinici su ih uhvatili prilikom ulaska i vratili u Srbiju. Na njegovim rukama su još uvijek vidljive rane nastale prilikom pokušaja da preskoči bodljikavu žicu.


Podsjetimo, oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu u srijedu su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smještajnih kapaciteta u kojima borave.


Vijetnamski radnici rekli su da je vijest o njihovom položaju stigla i do matične zemlje gdje su danas njihove porodice takođe organizovale proteste. Ranije danas aktivisti su iz kruga fabrike Linglong uspjeli da izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz.


Turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su prije pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smješteni vijetnamski radnici.

 

 


Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizaciji Astra koja je i podnijela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije da traži hitnu reakciju svih nadležnih.


Fotografije i više detalja možete pogledati ovdje.

 

Oglasila se i kompanija Linglong u vezi s radnicima iz Vijetnama


"Ovim putem želimo da skrenemo pažnju da su vijetnamski radnici uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu angažovani od strane jednog od naših izvođača radova, kompanije TEPC (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd, Ogranak Beograd)", saopštili su iz kompanije.


„Želimo da naglasimo da je u potpunosti netačna informacija da u naselju koje su mediji posjetili stanuje bilo koji zaposleni Linglonga. Naša kompanija, a u skladu sa važećim Zakonom o radu, nema u radnom odnosu zaposlene iz Vijetnama. Kompanija Linglong je u potpunosti odvojeno pravno lice od izvođača sa kojima sarađuje, te je jedina obaveza Linglonga prema svojim izvođačima da im plati naknadu za obavljeni posao po ugovoru, na način i u rokovima kako je to predviđeno ugovorima sa podizvođačima“, navodi se u saopštenju kompanije


Oni naglašavaju da Linglong kao investitor ne želi da izbjegava bilo kakvu vrstu odgovornosti, prenosi Nova.rs.


„Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te vas obavještavamo da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvođača radova, na kojima ćemo ih obavijestiti o vrijednostima za koje bismo želeli da primjenjuju i dijele svi koji sarađuju sa našom kompanijom. Već sada zajedno sa kompanijom koja je angažovala vijetnamske radnike radimo na izradi plana smještanja radnika u prostore sa boljim uslovima za život“, napominju i dodaju:


„Od izvođača je zahtijevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premjeste u drugi bolji smeštaj, a nakon što plan stalnog smještaja bude formiran, radnici će biti smješteni u objekte sa znatno boljim uslovima. Isto tako, od izvođača smo dobili informaciju da su pasoši vraćeni vijetnamskim radnicima“, zaključuje se u saopštenju kompanije Linglong.
 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još