U mogućnosti da amortizira ekonomske šokove

Testovi na stres pokazali da je, uprkos krizi, bankarski sektor BiH ostao adekvatno kapitaliziran

Biznis Klub18.11.21, 14:59h

Testovi na stres pokazali da je, uprkos krizi, bankarski sektor BiH ostao adekvatno kapitaliziran
Testovi na stres su pokazali da je bankarski sektor BiH otporan na pretpostavljene šokove u tim testovima, a poboljšani pokazatelji kapitaliziranosti i kvaliteta aktive u prošloj godini dali su dodatni doprinos stabilnosti bankarskog sektora

 

 

 

 

I pored nepovoljnih okolnosti poslovanja u prošloj godini, bankarski sektor BiH je ostao adekvatno kapitaliziran, poboljšana je kvaliteta aktive, a pokazatelji likvidnosti su na zadovoljavajućem nivou, istaknuto je danas u Centralnoj banci BiH (CBBiH) u Sarajevu tokom tematskog susreta sa novinarima.

 

O provođenju testova na stres u CBBiH govorile su rukovoditeljica Odjeljenja za finansijsku stabilnost Vesna Papić i rukovoditeljica Službe za modeliranje testova na stres Belma Mahmutović.

 

Pod finansijskom stabilnošću CBBiH, kako je navela Papić, podrazumijeva se stanje u kojem finansijski sistem može apsorbirati šokove bez značajnih poremećaja u svom trenutnom i budućem funkcionisanju i čije funkcionisanje nema negativne uticaje na ekonomiju.

 

Rezultati top-down pristupa, odnosno testova na stres, pokazali su da je bankarski sektor BiH u mogućnosti da amortizira ekonomske šokove. CBBiH je sa provođenjem stres testova, koji su jedan od osnovnih alata za identificiranje ranjivosti u bankarskom sektoru, počela 2007. godine.

 

Sa ciljem procjene solvetnosti bankarskog sektora, kako je istaknuto, postavljaju se tri različita makroekonomska scenarija, jedan osnovni i dva ekstremna, koji se razlikuju u jačini pretpostavljenih šokova, za kraj naredne tri godine, pri čemu je dizajniranje scenarija ključna aktivnost u procesu testiranja na stres.

 

Testovi na stres su pokazali da je bankarski sektor BiH otporan na pretpostavljene šokove u tim testovima, a poboljšani pokazatelji kapitaliziranosti i kvaliteta aktive u prošloj godini dali su dodatni doprinos stabilnosti bankarskog sektora.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!