VIDEO/ Gradnja HE Ulog

Bitka za Neretvu: Zar su spremni za 'fildžan' struje da unište ovolike količine pitke vode i 'pobiju' ljude?!

Biznis Klub18.11.21, 10:18h

Bitka za Neretvu: Zar su spremni za 'fildžan' struje da unište ovolike količine pitke vode i 'pobiju' ljude?!
Do sada netaknute i čiste vode Neretve i njenih pritoka ugrožene su planovima različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini o gradnji najmanje sedam velikih i sedamdeset malih hidroelektrana

 

Kakva je korist, a kakva moguća šteta ako se izgradi planiranih sedam velikih i sedamdeset malih hidroelektrana na slivu Neretve?  


Do sada netaknute i čiste vode Neretve i njenih pritoka ugrožene su planovima različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini o gradnji najmanje sedam velikih i sedamdeset malih hidroelektrana.

 

Od izvora, preko 230 kilometara dugog toka Neretve, do ušća u Jadransko more u Hrvatskoj, u tri epizode Al Jazeera istražuje kakva je korist, a kakva šteta od realizacije gradnje tolikog broja novih hidroenergetskih objekata na području Hercegovine.

 

U prvom dijelu govorimo o gradnji velike hidroelektrane Ulog, kao i dozvolama Vlade bh. entiteta Republika Srpska za gradnju sedam malih hidroelektrana na izvorišnom i od ljudskog utjecaja očuvanom dijelu Neretve.

 

Istraživali smo i šta će za Konjic značiti nedavna odluka premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića o proglašavanju javnog interesa za gradnju tri velike hidroelektrane u Glavatičevu i Bjelimićima, koja je dodijeljena Elektroprivredi Bosne i Hercegovine.

 

Kako na to gledaju stanovnici Konjica koji su i prije petnaest godina ustali protiv gradnje velike hidroelektrane u blizini svog grada?

 

Pogledajte prvi dio Al Jazeere Kodex: Bitka za Neretvu:

 

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još