KAZNE I DO 9.000 KM

Domaća rakija tražiti će se k'o suho zlato: Novi zakon u FBiH ograničava proizvodnju 'kućnog' alkohola na 20 litara?!

Biznis Klub16.11.21, 10:45h

Domaća rakija tražiti će se k'o suho zlato: Novi zakon u FBiH ograničava proizvodnju 'kućnog' alkohola na 20 litara?!
Njime se propisuje i da obavezu upisa u registar imaju i oni proizvođači koji jako alkoholno piće proizvode za vlastite potrebe u slučaju da ta količina prelazi 20 litara čistog alkoholnog pića tokom godine

 

 

 

 

Prednacrt zakona o jakim alkoholnim pićima mogao bi donijeti značajne promjene u dosadašnjim navikama, kada je u pitanju proizvodnja i prodaja alkohola u Federaciji BiH - u kućnoj radinosti.


Naime, alkoholna pića, rakije i likere, prema prijedlogu novog zakona, a zbog članstva BiH u Evropskoj uniji, u budućnosti će moći proizvoditi i prodavati samo pravna i fizička lica koja su upisana u registar proizvođača.


Njime se propisuje i da obavezu upisa u registar imaju i oni proizvođači koji jako alkoholno piće proizvode za vlastite potrebe u slučaju da ta količina prelazi 20 litara čistog alkoholnog pića tokom godine.


A da bi proizvođač mogao biti upisan u registar i proizvoditi više od 20 litara godišnje, mora ispuniti i određene uvjete u pogledu objekata, opreme, uređaja, stručnog kadra... Izuzetak čine proizvođači koji se bave proizvodnjom za vlastite potrebe, ali u strogo ograničenim količinama.


Prednacrt zakona rađen je po uzoru na Hrvatsku, te predviđa i kazne za kršenje navedenih propisa, a one se kreću od 1.000 do 9.000 KM.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još