Primjeri iz života

Puhalo o udžbenicima istorije u RS-u i Radovanu Karadžiću: Kako djeca da ga ne zavole?

Front14.11.21, 14:31h

Puhalo o udžbenicima istorije u RS-u i Radovanu Karadžiću: Kako djeca da ga ne zavole?
Uz sliku Radovana Karadžića navodi se da je on psihijatar, pjesnik i političar koji je, kao vođa SDS-a, imao izuzetno važnu ulogu u stvaranju Republike Srpske, a čiji je bio i prvi predsjednik. Dalje se navodi da su ga vlasti Srbije 2008. godine izručile Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu

 



Banjalučki psiholog i analitičar Srđan Puhalo poznat je po svojim čestim komentarima na društvenima mrežama, a koji se tiču različitih oblasti i tema, politike, nauke, obrazovanja, itd.

 

Puhalo se nerijetko u svom obraćanju služi sarkazmom, zbog čega njegovi statusi često izazivaju salvu pozitivnih reakcija bh. javnosti.

 

Ovaj put, Puhalo je na Twitteru komentarisao udžbenik Historije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj u kojem se opisuje lik i djelo ratnog zločinca Radovana Karadžića.

 

Naime, uz sliku Radovana Karadžića navodi se da je on psihijatar, pjesnik i političar koji je, kao vođa SDS-a, imao izuzetno važnu ulogu u stvaranju Republike Srpske, a čiji je bio i prvi predsjednik. Dalje se navodi da su ga vlasti Srbije 2008. godine izručile Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu.

 

Međutim, ne piše da je isti taj Karadžić prvostepenom presudom izrečenom u martu 2016. godine, osuđen na 40 godina zatvora. Da je proglašen krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

 

Kao ni to da je 2019. godine pred MMKS-om pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

 

Na opis Karadžića u knjizi za 9. razred osnovne škole, Puhalo je samo kratko napisao:

 

- Kako djeca da ga ne zavole?!

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još