Posvađao se sa svima i postao borac protiv 'policijske države'

Svjetska rock zvijezda se vakcinisala i potpuno promijenila. Prijatelji se pitaju: Šta mu se desilo? Ovo ne liči na njega

Showbizz14.11.21, 10:43h

Svjetska rock zvijezda se vakcinisala i potpuno promijenila. Prijatelji se pitaju: Šta mu se desilo? Ovo ne liči na njega
Zanimljivo je što je Clapton i prije pandemije govorio da pati od periferne neuropatije koja često izaziva slabost, ukočenost i bol. Iako je imao problema sa sviranjem i prije vakcinisanja, svoj pad motoričkih sposobnosti uveliko je pripisao vakcini

 

 

U februaru ove godine Eric Clapton (75) je primio prvu od dvije doze AstraZenece. Kako piše Rolling Stone imao je ozbiljne nuspojave, ali je nakon šest sedmica nakon prve (a ne nakon 12 koliko je uobičajeno), primio i drugu dozu. Tada je doživio paralizu ruke i noge i mislio je da nikada više neće svirati gitaru. Otad je žestoki antivakser, covid potvrde na koncertima naziva diskriminacijom, kritizira vladu i nauku, proglašen je ‘Trumpovim pristašom’, a s većinom slavnih kolega je prekinuo sve kontakte.

 

“Vakcinisao sam se zbog djece. Ruke i noge su mi bile smrznute, utrnule ili su gorjele i bile su prilično beskorisne dvije sedmice. Jako sam razočaran i sumnjičav prema postupcima vlade”, rekao je i dodao da su mu ‘nezavisni mediji’ otvorili oči. Zbog brojnih ograničenja u kretanju ozbiljno je razmišljao i o iseljavanju iz Velike Britanije, no za sad nije preselio.

 

Mnogi Claptonovi prijatelji i obožavatelji postavljaju isto pitanje – šta se desilo Claptonu?

 

Prije pandemije, gitarist i pjevač bio je nedodirljiva zvijezda rocka, njegov album Unplugged iz 1992. godine je najprodavanije live izdanje ikada s više od 25 miliona prodanih primjeraka. On je jedini umjetnik koji je tri puta uveden u Rock and Roll Hall of Fame, prenosi Jutarnji.

 

Zanimljivo je što je Clapton i prije pandemije govorio da pati od periferne neuropatije koja često izaziva slabost, ukočenost i bol. Iako je imao problema sa sviranjem i prije vakcinisanja, svoj pad motoričkih sposobnosti uveliko je pripisao vakcini.

 

Njegovi novi stavovi su prilično iznenadili jer je tokom karijere i uprkos sve polariziranijem svijetu, Clapton uvijek ostajao izvan politike. Nikada se nije pojavljivao na skupovima ili marševima. Stoga je bilo gotovo šokantno čuti ga kako kritizira naučnike na internetskim stranicama i govori protiv vakcina.

 

“Šta dovraga on radi? On je anti-Bono”, kaže Bill Oakes, koji je bio Claptonov izdavač tokom 1970-ih.

 

“On je oličenje nekoga ko je tu zbog muzike i nikada se nije slizavao sa svjetskim liderima niti je to želio.”

 

Njegov preokret nakon dolaska pandemije osim obožavatelja zbunio je čak i njegove prijatelje.

 

Jedan od najpoznatijih blues gitarista Robert Cray priča kako je bio zatečen kad je prvi put čuo pjesmu ‘Stand and Deliver’ u decembru 2020. Clapton, njegov muzički uzor koji mu je kroz godine postao mentor i bliski prijatelj, napisao je svoju prvu protestnu pjesmu nakon 56 godina karijere.

 

Ali nije se radilo o, primjerice, Georgeu Floydu ili globalnom zagrijavanju. Javno i muzički je protestirao protiv ‘policijske države’.

 

“Do you wanna be a free man? Or do you wanna be a slave? Do you wanna wear these chains until you're lying in the grave?” (Želiš li biti slobodan ili želiš biti biti rob? Želiš li nositi okove dok ne legneš u grob?), pjeva Clapton, što je Craya zapanjilo.

 

Budući da je on Afroamerikanac rođen u Georgiji i nikako mu se nije svidjela usporedba lockdowna s ropstvom, odmah se javio muzičaru mailom.

 

 

“Odgovorio je da je mislio na robove u Velikoj Britaniji davnih godina, ali me to nije zadovoljilo”, kaže Cray. Nakon toga se nisu čuli, osim što je pjevača gitarist uskoro obavijestio da neće biti slobodan za nastupe na njegovoj predstojećoj turneji, kako su planirali.

 

Nakon toga Clapton je objavio još dvije pjesme o lockdownu te je otvoreno rekao da je antivakser i da će nastupati samo tamo gdje publika neće morati biti vakcinisana. Njegova je izjava bila potaknuta odlukom britanskog premijera Borisa Johnsona prema kojoj u noćne klubove i druge dvorane mogu ulaziti samo oni s potvrdom da su vakcinisani.

 

U razgovoru za The Independent, njegov kolega Brian May rekao da Claptona, uprkos različitim stavovima, i dalje voli.

 

“Ljudi koji su protiv vakcinisanja, žao mi je što moram reći, ali mislim da su pukli. Postoji mnogo dokaza koji pokazuju da vakcinisanje pomaže. Općenito, puno sigurnih dokaza. Uvijek ćete imati neke nuspojave kod bilo kojeg lijeka koji uzimate, ali ići okolo i govoriti da je vakcina zavjera da bi vas se namjerno ubilo, žao mi je, ali za mene su to gluposti.”

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još