Komentar na negiranje genocida u Srebrenici

Predsjednik udruženja novinara u Srbiji: Novinar Tanjuga je osramotio sam sebe

Mediji12.11.21, 09:29h

Predsjednik udruženja novinara u Srbiji: Novinar Tanjuga je osramotio sam sebe
Smatram da novinar Tanjuga griješi sa tim stavom, to mislim kao građanin. Možda onda nije ni trebalo da intervjuiše nekoga ko je preživio rat i zna šta se dešavalo na tom području, mišljenja je Bodrožić

 

 

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je da je novinar agencije Tanjug Marko Ivas sam sebe osramotio negirajući genocid u Srebrenici tokom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem (DF). Ne očekuje da će Ivas pravno odgovarati zbog toga, jer je strani državljanin.

 

Podsjećamo, Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGK) je podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida. Ovogodišnjom odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka za negiranje genocida i drugih ratnih zločina krivično se odgovara.

 

“Smatram da novinar Tanjuga griješi sa tim stavom, to mislim kao građanin. Možda onda nije ni trebalo da intervjuiše nekoga ko je preživio rat i zna šta se dešavalo na tom području”, mišljenja je Bodrožić.

 

Međutim, za njega spomenuta krivična prijava ulazi u polje, kako je naveo, verbalnog delikta. Ocijenio je da u Bosni i Hercegovini postoji takmičenje ko će biti veći patriota kada je riječ o genocidu u Srebrenici.

 

Naglasio je da bi bilo dovoljno osuditi stav Ivasa i “sramotu koju je on sebi napravio”.

 

“To ne priliči savremenom čovjeku koji je svjestan okoline i razložno gleda na svoju blisku historiju”, dodaje.

 

Poručio je novinaru Tanjuga da mora shvatiti, kako je izjavio, traume koje su još uvijek velike u Bosni i Hercegovini, kao i da postoji otvoreno negiranje mnogih zločina sa svih strana, a ponajviše sa srpske i hrvatske.

 

Bodrožić je napomenuo da su negatori genocida u Srebrenici vremenom došli do formulacije da je to “samo zločin”.

 

“Oni korak po korak priznaju fakte, ali i dalje mnogo ljudi vjeruje u tu propagandu koja je dominantna u našoj zemlji. Jedan od kreatora te propagande je nepostojeći Tanjug”, zaključio je predsjednik NUNS-a, prenosi agencija Beta.

 

Podsjećamo, Komšić je prekinuo intervju, koji je bio u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, nakon što mu je Ivas poručio da ne misli da je u Srebrenici bio genocid. Komšić mu je poručio da će morati intervju uraditi s nekim drugim.

 

U anketi Klix.ba 26.000 čitatelja je odgovorilo na pitanje kako komentarišu Komšićev potez. Njih 23.700 ili 91 posto je odgovorilo da podržava beskompromisan stav po pitanju tretmana genocida, 1.430 ili 5,5 posto je poručilo da je trebao ostati i završiti s intervjuom, dok 800 čitatelja ili tri posto nije imalo stav.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još