VIDEO/ Predsjedavajući Predsjedništva BiH s američkim izasanikom

Komšić: Ocjena Escobara je da je u BiH stvorena vještačka kriza. Nema razloga da mu ne vjerujem da rata neće biti

Front08.11.21, 11:14h

Komšić: Ocjena Escobara je da je u BiH stvorena vještačka kriza. Nema razloga da mu ne vjerujem da rata neće biti
Nema razloga da ne vjerujem Escobaru da rata neće biti. Također je kazao da se ništa neće promijeniti u vezi Dejtona, rekao je Komšić

 

 

Rata u Bosni i Hercegovini neće biti, a Dejton jeste i ostaje osnova politike Sjedinjenih Američkih Država - kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prenoseći poruke zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnog izaslanika predsjednika Joea Bidena, Gabrijela Escobara, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BiH.

 

Komšić je novinarima nakon susreta s Escobarom naveo da je on kazao i to Srbija nije zainteresirana ni za kakvu vrstu konflikta i sukoba u BiH i oko BiH, a perspektiva cijele regije je u integracijama svih šest zemalja zapadnog Balkana i sve inicijative u tom smjeru su prihvatljive uključujući i inicijativu Otvoreni Balkan.

 

Naglašava i da je ocjena Escobara da je sve ono što se događa u BiH vještačka kriza, da za nju ne postoji realan osnov, da će SAD pratiti situaciju, kao i da ništa što se tiče promjena bilo kakvih granica, odnosa definiranih Dejtonskim mirovnim sporazumom, neće biti prihvatljive SAD-u.

 

Predsjedavajući Komšić je dodao da SAD smatraju da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan imperativ ne samo za BiH i ovaj region nego i za cijelu Evropsku uniju.

 

Iako postoje različiti stavovi i pristupi zemalja unutar Evropske unije, SAD stoje iza toga da Zapadni Balkan mora jače ići prema integracijskim procesima EU, naglašava Komšić.

 

Dodao je da u BiH postoji veliki kapacitet za ekonomski rast što može osigurati značajno bolji život te su sugovornici razmijenili mišljenja o potrebi jačeg uključenja institucija u rješavanju pitanja korupcije.

 

- Tužilaštva trebaju raditi svoj posao, ali beskompromisno, ne gledajući koga će se doticati kada je riječ o korupciji i kriminalu - podvukao je Komšić.

 

Kaže da na sastanku nije bilo govora o izmjena Izbornog zakona na kojem trenutno insistira međunarodna zajednica te da Escobar nije spominjao bilo kakve sankcije SAD-a i nije vršio nikakav politički pritisak na probosanske stranke.

 

- Nema razloga da ne vjerujem Escobaru da rata neće biti. Također je kazao da se ništa neće promijeniti u vezi Dejtona - istakao je.

 

Što se tiče proširenja, Komšić je kazao da se ne smije odustati od ulaska u Evropsku uniju te da kako god se Evropa postavila, BiH od toga ne smije odustati jer bi se time kaznile sve generacije koje dolaze - zaključio je Komšić.

 

Escobar se danas na odvojenim sastancima susreo s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

 

Tokom posjete Escobar će posjetiti Sarajevo i Banju Luku kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te pozvati sve lidere da se vrate dijalogu i kompromisu.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!