Centar za sigurni internet u BiH

Kako zaštititi djecu i mlade od nasilja u digitalnom okruženju: Snapchat predstavio izvještaj o transparentnosti

Tehno04.11.21, 09:44h

Kako zaštititi djecu i mlade od nasilja u digitalnom okruženju: Snapchat predstavio izvještaj o transparentnosti
Svi mi koji koristimo online aplikacije svaki neprimjeren sadržaj, ne samo na Snapchatu nego i na drugim online aplikacijama i platformama, trebamo prijaviti, kako na samoj aplikaciji, tako i putem online obrasca Centra za sigurni internet

 

Korisnici Snapchata svakodnevno širom svijeta dijele svoje fotografije i videa sa prijateljima. Sa željom i nastojanjem da korištenje ove aplikacije bude što bezbjednije, iz Snapchata ističu da neprestano rade na poboljšanju svojih pravila i smjernica zajednice, preko alata za sprječavanje, otkrivanje i provođenje štetnog sadržaja.

 

Svakog dana u prosjeku se napravi više od pet milijardi Snap-ova pomoću Snapchat kamere. Od 1. jula do 31. decembra 2020. globalno 5,543,281 sadržaja je kršilo Snapchat smjernice (smjernice zabranjuju štetan sadržaj, uključujući dezinformacije; teorije zavjere koje mogu uzrokovati štetu; obmanjivačke prakse; nezakonite aktivnosti, uključujući kupnju ili prodaju ilegalnih droga, krivotvorene robe, krijumčarenja ili ilegalnog oružja; govor mržnje, grupe mržnje i terorizam; uznemiravanje i maltretiranje; prijetnje, nasilje i nanošenje štete, uključujući veličanje samoozljeđivanja; seksualno eksplicitan sadržaj; i seksualno iskorištavanje djece).

 

U drugoj polovici 2020. Snapchat je protiv 2,99% računa poduzeo globalne mjere zbog kršenja Smjernica zajednice zbog sadržavanja materijala seksualne zloupotrebe djece (CSAM). Sveukupno su izbrisali 47.550 računa zbog kršenja CSAM-a i u svakom slučaju prijavili taj sadržaj NCMEC-u.*

 

Prema ovom izvještaju u Bosni i Hercegovini najviše sadržaja koji je bio neprimjeren odnosi se na:

 

– seksualno eksplicitan sadržaj,

–  lažno predstavljanje,

– uznemiravanje i ponižavanje,

–  prijetnje i nasilje,

–  govor mržnje.

 

snapchat

 

Svi mi koji koristimo online aplikacije svaki neprimjeren sadržaj, ne samo na Snapchatu nego i na drugim online aplikacijama i platformama, trebamo prijaviti, kako na samoj aplikaciji, tako i putem online obrasca Centra za sigurni internet na www.sigurnodijete.ba kako bismo zaštitili djecu i mlade od nasilja u digitalnom okruženju.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!