VIDEO/ Obratio se nakon sastanka

Čović: Zamolio sam izaslanike SAD-a i EU-a da ne idu dok se ne dogovorimo... Što se tiče mog brata Bakira...

Front28.10.21, 12:40h

Čović: Zamolio sam izaslanike SAD-a i EU-a da ne idu dok se ne dogovorimo... Što se tiče mog brata Bakira...
Indirektan izbor je ostavljen po strani, drugi prijedlog da na dan izbora imamo dvije izborne jedinice u FBiH. Izabremo članove Predsjedništva BiH i te se izborne jedinice zatvore

 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović je nakon prvog sastanka sa izaslanicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije za izmjene Izbornog zakona kazao da im je ponovio kako "insistira na legitimnom predstavljanju Hrvata u Domu naroda Federacije BiH i Predsjedništvu BiH".

 

- Razgovarali smo o načelima eventualnog dogovora. Znači, legitimno predstavljanje Hrvata u ove dvije institucije, o ostalom možemo razgovarati. Pojasnio sam kako se to može uraditi. Što se tiče mog kolege, mog brata Bakira, s njim ću pričati i danas i sutra. Možda se dogovorimo danas, večeras ili sutra. Predložio sam stranačke sastanke, jedno od rješenja je na stolu - kazao je Čović.

 

Naglasio je da je nemoguće mijenjati Ustav FBiH, a Dom naroda je ustavna kategorija.

 

- Moramo ostati u okvirima Ustava. Nema ukidanja prefiksa naroda u Domu naroda. Međunarodni predstavnici kazali da će podržati sve ono što se mi dogovorimo. Ja sam ih zamolio da ostanu sve dok ne postignemo dogovor - istakao je Čović i dodao:

 

- Indirektan izbor je ostavljen po strani, drugi prijedlog da na dan izbora imamo dvije izborne jedinice u FBiH. Izabremo članove Predsjedništva BiH i te se izborne jedinice zatvore.

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 78

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još