Dragan Mioković, predsjednik Saveza udruženja policije '91-'95. KS

'Zločine na Kazanima nisu vršili pobunjenici, već pripadnici 10. brdske brigade i to je presuda'

Front27.10.21, 14:36h

'Zločine na Kazanima nisu vršili pobunjenici, već pripadnici 10. brdske brigade i to je presuda'
Moj drug Armin koji je sve četiri godine kao najčasniji mogući borac i branilac proveo u rovu kao pripadnik 10. brdske brigade je najbolje formulisao ‘samo neka napišu šta je bilo’. Sud je rekao da je bio zločin. Nije ga formulisao ratnim. Haj'mo ostati legalisti, rekao je Mioković

 

"Kazani su krvava mrlja na časnoj odbrani Sarajeva i oni su nešto što svaki civilizovan čovjek, pogotovo onaj ko je bio u Sarajevu tokom opsade i branio ga, mora osuditi", rekao je Dragan Mioković, predsjednik Saveza udruženja policije '91-'95. KS.

 

Smatra kako treba odati priznanje aktuelno administraciji Grada Sarajeva koja je nakon 26 godina pokrenula ovu inicijativu i dovodi do kraja. I sam je bio svjedok događaja na Kazanima.

 

“Potpuno sam uvjeren da zamagljivanje istine o Kazanima nije ni izbliza izjednačavanje s onim što je radio agresor u BiH. Upravo suprotno, golgotu i herojsku odbranu Sarajeva zamagljivanje istine o Kazanima ne može ni okrznuti, a pogotovo ne na bilo koji način poniziti. Moje mišljenje je da, ako potvrdimo sudsku presudu da je na Kazanima izvršen zločin i to uklešemo u kamen, da je to nešto što će nas još više distancirati od njih. Nas koji smo se branili od njih koji su napadali”, rekao je Mioković u Novom danu.

 

“Uvreda za žrtve”

 

Kazao je kako je suština memorijalizacije je odat počast žrtva zaštiti njene diginitet i podsjećati da lekcije iz prošlosti treba obnavaljati i učiti. Naveo je kako nije čuo da su porodice žrtava sa Kazana konsultovane u vezi spomenika na Kazanima, a za tekst koji je pročitao rekao je kako “ne zna na koju lekciju će podsjećati” te da se boji “iako bude podsjećalo, da će podsjećati na pogrešno”.

 

“Moj drug Armin koji je sve četiri godine kao najčasniji mogući borac i branilac proveo u rovu kao pripadnik 10. brdske brigade je najbolje formulisao ‘samo neka napišu šta je bilo’. Sud je rekao da je bio zločin. Nije ga formulisao ratnim. Haj'mo ostati legalisti”, rekao je Mioković.

 

Istakao je kako “prema njegovom mišljenju to uvreda za žrtve”.

 

“To su sve bili nevini ljudi. Vidite dokle ide ta šizofrenija. Neki iz RS kojima je navodno obećano da će oni formulisati taj tekst i čak praviti spomenik, kažu da pored svakog imena stradalog treba da stoji Srbin. A s druge strane, kaže nemojte da se ističe da su pobijeni samo Srbi jer je bilo i Bošnjaka. To su sve nevini ljudi. Pobijeni su. Njih je pobilo 14 pripadnika te brigade. Mojih devet kolega policajaca CSB i policajaca Prvog korpusa su 26.10. pobili pobunjenici. Kada su mučki pobili ove ljudi i odbili da se predaju. Do tog momenta, sve vrijeme kada su zločini vršeni, nisu ih vršili pobunjenici već pripadnici 10. brdske brigade i to je presuda”, rekao je Mioković.

 

“Ovo nije ta BiH”

 

Osvrnuo se i na sadašnju situaciju u BiH. Kazao je da uprkos svemu ostaje optimista da će biti bolje.

 

“Ono za šta sam se borio 92’, 93’ i 94’ nije se realziovalo 2021. Ovo nije BiH kakvu sam zamišljao. Ovo gdje ja danas živim nije ta BiH, ona jeste moja domovina i država, ali to nije to”, zaključio je Mioković.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook