Pogled iz Njemačke

Der Spiegel: Pažnja, prijeti novi sukob na Balkanu!

Front23.10.21, 16:36h

Der Spiegel: Pažnja, prijeti novi sukob na Balkanu!
Navodi i da je vanjska politika EU je neefikasna, nepouzdana, neaktivna… nikakva! Rezultat je da su Rusija i Kina sve prisutnije i aktivnije na području Zapadnog Balkana

 

"Čak i ako se čini da je rat davno prošao i da je region spolja uvijek izgledao pomalo nestabilno - ono što se tamo dešava može imati dramatične posljedice po Evropu", upozorio je Mathei von Rohr, u tekstu za ugledni njemački sedmičnik Der Spiegel.


On ističe da nijedan rat ne izbija odjednom.


“U Bosni i Hercegovini ‘srpski’ lider Milorad Dodik želi razbiti dejtonski poslijeratni poredak koji je na snazi ​​već tri decenije i de facto odcijepi ‘srpski’ dio zemlja. Postoje i značajne tenzije između Srbije i Kosova”, navodi on.


U tekstu vrlo oštro kritizira Evropsku uniju koja je “praktično odsutna iz regiona, ne radi ništa, nema plan, nema politiku”, prenosi portal Politički.


“To će joj se obiti o glavu”, piše von Rohr.


Navodi i da je vanjska politika EU je neefikasna, nepouzdana, neaktivna… nikakva! Rezultat je da su Rusija i Kina sve prisutnije i aktivnije na području Zapadnog Balkana.


Pogoršanju situacije u regionu, navodi dalje, doprinosi i to što EU ne nudi “ovim zemljama nikakvu perspektivu”.


“Preporučujem naš izvještaj o tome kako se bečki dopisnik Walter Mayr susreo sa ‘srpskim’ liderom Miloradom Dodikom u Banjaluci – čovjekom koji je najgori (ali ne i jedinim). Naša reporterka Lina Verschwele bila je u Sarajevu, a moj kolega Aleksandar Šarović radio je iz Berlina. Kada su htjeli posjetiti novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu, Nijemca Christiana Schmidta, ustanovili su da on trenutno nije ni u zemlji – što samo naglašava odsustvo evropske vanjske politike u regionu”, piše von Rohr.


Ističe se i da je “Milorad Dodik čovjek koji će isprovocirati sljedeći balkanski sukob”.


(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još