VIDEO/ KOMŠIJE ISPRIČALE ŠTA SE DESILO

Detalji nezapamćene tragedije u Brčkom: Živjeli u kući bez struje, palili svijeće... 'Bože dragi, ne daj nikome ovo da se desi'

Hronika23.10.21, 14:52h

Detalji nezapamćene tragedije u Brčkom: Živjeli u kući bez struje, palili svijeće... 'Bože dragi, ne daj nikome ovo da se desi'
Požar se dogodio jutros oko 7 časova, nije bio većeg intenziteta, a sumnja se da su povrede i smrtni ishodi rezultat trovanja ugljen monoksidom

 

 

 

14:30  U nezapamćenoj tragediji koja se dogodila jutros u Brčkom, nakon što je požar zahvatio jedan stambeni objekat, život je izgubilo najmanje šest osoba.

 

- Policija je dana 23. 10. u 6:20 sati zaprimila prijavu da u ulici Sarajevska na skretanju prema naselju Suljagića Sokak gori kuća. Upoznata je i služba hitne medicinske pomoći JZU-a i profesionalna vatrogasna jedinica koji su izašli na lice mjesta. Policijski službenici vrše uviđaj pod nazdorom dežurnog Tužioca Tužilaštva BiH. Na lice mjesta izašao je i protupožarni inspektor. Utvrđeno je da ima nastradalih lica - kazala je Dževida Hukičević, portparolka Policije Brčko distrikta BiH.

 

- Na pedijatriju je primljeno sedam osoba, od tih sedam osoba šest je zadržano na liječenju. Jedna osoba je transpontovana za Tuzlu. Također, jedna osoba s opekotinama je zadržana na hirurgiji - izjavio je Salih Ibrahimbegović, portparol Javne zdravstvene ustanove Brčko, prenosi Otisak.ba.


Na mjesto tragedije je stigla Mejra Šečić, zastupnica u brčanskoj Skupštini ispred romske nacionalne manjine.


- Ne znamo još uzrok, o čemu se radi, samo znamo da je šestero već preminulo unutra u kući. I znamo da su djed i nana sa unučadima, i kćerka ima isto s njima. Ovi ostali su u bolnici, ne znamo šta se dešava još s njima.


Ona je pojasnila da se "radi se o familiji Bošnjak Mate, a djeca i supruga, ja mislim da se svi ostali prezivaju Salihovići. Stariji muškarac invalid, a žena bolesna. Djece je bilo koja idu u školu, mislim da je bila čak i beba".


Šečić je najavila proglašenje dana žalosti u Distriktu.


Još uvijek uznemiren od nemilih događaja očevidac Šaban Omerović ispričao je kako se odvijalo spašavanje nastradalih:


- Potrčao sam u šorcu i majici. Uzeo sam jedno dijete. Vidim ja dijete plače od vatre. Uhvatim drugo. Dijete crveni se. Bio sam u šoku. Počeo sam plakati. Nismo mogli ništa da pomognemo od vatre. Počeo sam kašljati. Išao sam i u bolnicu. Bože dragi, ne daj nikome ovo da se desi.


Kako je za Klix ispričao komšija Meho Šečić, ova brčanska porodica živjela je  kući bez struje i vode, naglasivši da su uvečer tri ili četiri svijeće palili kako bi osvjetlili prostorije u kojima su boravili.


- Prema onome što znam, požar su izazvale najvjerovatnije svijeće, a sve stradale ugušio je dim koji se stvorio u sobama. Nažalost, poginuli su otac, majka, kćerka, snaha i dvoje djece. Zet se uspio spasiti tako što je pobjegao nakon izbijanja požara, ali je četvero djece povrijeđeno. Troje se nalazi kod nas u bolnici u Brčkom, dok je jedno prevezeno u Tuzlu. Nadam se da će svi od njih preživjeti - navodi Šečić, čije je svjedočenje potvrdilo i još nekoliko komšija koje su se nalazile u neposrednoj blizini kuće.

 

 

10:37 U brčanskom naselju Suljagića sokak jutros je izbio požar u kojem je prema nezvaničnim informacijama smrtno stradalo šest osoba, a više ih je povrijeđeno.


Portparolka Policije Brčko distrikta BiH Dževida Šadić Hukičević je u izjavi za Fenu kazala da je Policija Brčko distrikta BiH 23. oktobra u 6.20 sati zaprimila prijavu da u ulici Sarajevska na skretanju prema naselju Suljagića Sokak gori kuća.


- Upoznata je Služba hitne medicinske pomoći JZU Zdravstveni centar Brčko kao i profesionalna vatrogasna jedinica Brčko distrikta BiH koji su izašli na mjesto događaja i preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Policijski službenici su na terenu i vrše uviđaj pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH a na mjesto događaja je izašao i protivpožarni inspektor te se utvrđuju sve okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio. Dosadašnjim aktivnostima je utvrđeno da ima nastradalih osoba - izjavila je Šadić Hukičević.


Prema nezvaničnim informacijama požar se dogodio jutros oko sedam sati, nije bio većeg intenziteta, a sumnja se da su povrede i smrtni ishodi rezultat trovanja ugljen-monoksidom.

 

Kako su javili lokalni mediji, prema nezvaničnim informacijama, tokom intervencije vatrogasci su na spratu objekta uspjeli spasili četvoro djece.


 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još