VRH SVJETSKOG STANDARDA

U Centru za srce Sarajevo otvorena hibridna sala: Koje sve intervencije od sada mogu dobiti pacijenti?

Hronika22.10.21, 15:55h

U Centru za srce Sarajevo otvorena hibridna sala: Koje sve intervencije od sada mogu dobiti pacijenti?
Ova sala predstavlja veliku investiciju i omogućava Sarajevu da se približi nekim centrima u zemljama okruženja koje se bave ovakvom vrstom interventne kardiologije i kardiohirurgije - ističe dr. Mirsad Kacila

 

 


U Centru za srce Sarajevo danas je otvorena hibridna sala koja će omogućiti kvalitetnije procedure u oblasti interventne kardiologije i kardiohirurgije.


Direktor Centra za srce i kardiohirurg Mirsad Kacila i ministar zdravstva KS prof.dr. Haris Vranić su tom prilikom naglasili kako je ovo objektivna potreba za pacijente u KS i šire.


- Ova sala će omogućiti da razvijemo dva programa. Prvi podrazumijeva implantaciju stentova u svim krvnim sudovima tijela, a drugi je program neurointerventne radiologije u okviru kojeg bi u narednom periodu pokušali raditi na tzv. zlatnom satu u oblasti neurologije, akutnim stanjima, akutnim moždanim udarima, itd. - naveo je dr. Kacila.

 

hibridna-sala-centar-za-srce-1


Istakao je da ova sala predstavlja veliku investiciju i omogućava Sarajevu da se približi nekim centrima u zemljama okruženja koje se bave ovakvom vrstom interventne kardiologije i kardiohirurgije.


- Poenta je da dokažemo da se i u Sarajevu i BiH može raditi kvalitetno, sa vrhunskim stručnjacima u ovako specifičnim procedurama - naglasio je dr. Kacila.


Ministar Vranić je rekao kako je ovo veliki korak za zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo, jer napokon dobijamo jednu hibridnu salu, koja je sami vrh evropskog i svjetskog standarda.


- Kanton Sarajevo je preko Zavoda zdravstvenog osiguranja osigurao da intervencije koje se budu radile na velikim krvnim sudovima budu plaćene iz fonda zdravstvenog osiguranja. Pronaći ćemo prostora i novca da i ostale procedure koje će se izvoditi u ovoj sali budu na teretu Zavoda. To naši pacijenti zaslužuju - istakao je ministar Vranić, saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još