Afera 'Diplome'

SIPA upala na Američki univerzitet u Tuzli, u toku pretres: Napadnut svjedok u tržnom centru u Sarajevu?

Hronika21.10.21, 12:01h

SIPA upala na Američki univerzitet u Tuzli, u toku pretres: Napadnut svjedok u tržnom centru u Sarajevu?
SIPA postupa po novoj prijavi koja se odnosi na prevare i krivotvorenje dokumenata studenata ove obrazovne institucije

 

Pripadnici SIPA-a jutros su po nalogu Općinskog suda i Tužilaštva KS, započeli pretres Američkog univerzitata u BiH čije je sjedište u Tuzli, saznaje portal Avaza.

 

Vlasnik Američkog univerzitata je Denis Prcić, koji je prije dva mjeseca hapšen zbog osnovane sumnje da je izdao krivotvorenu diplomu Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajne sigurnosne agencije BiH (OSA).

 

SIPA postupa po novoj prijavi koja se odnosi na prevare i krivotvorenje dokumenata studenata ove obrazovne institucije. Radi se o postojanju osnova sumnje da su direktor Američkog univerziteta i druga lica počinila krivična djela „Prevara“, „Posebni slučajevi krivotvorenja isprava“, „Porezna utaja“ i „Pranje novca“.

 

Denis Prcić, podsjećamo, sumnjiči se za krivična djela pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave, a u vezi izdavanje diplome AU u BiH direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću koji je jedan od osumnjičenih u ovom predmetu, koji je također bio hapšen po naredbi Tužilaštva.

 

Međutim, Prciću su i dalje na snazi ostale mjere zabrane, to je zabrana sastanjanja sa svjedocima, zabrana posjećivanja određenih mjesta i zabrana obavljanja određenih djelatnosti, te zabrana putovanja.

 

Ali, kako saznaje Avaz, on je prije nekoliko dana prekršio jednu od mjera zabrane, jer je napao svjedoka u trgovačkom centru u Sarajevu. Radi se o osobi inicijala K.K. Kasnije je to predstavio kao napad na vlastitu sigurnost, iako su kamere snimile šta se tačno desilo, piše Avaz.

 

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je proširilo istragu na više osoba jer postoji visok stepen osnovane sumnje da su krivotvorene i druge diplome Američkog univerziteta u BiH, a kojima se koriste zaposleni u institucijama BiH.

 

Prema informacijama Avaza, jedna od krivotvorenih diploma identificirana je kao diploma Američke škole za državnu upravu, koja je u posjedu Amine Pekić, inače sestre bliskog Mehmedagićevog saradnika Muhameda Pekića.

 

Ona je prošle sedmice u Tužilaštvu BiH, dala iskaz, u svojstvu osumnjičene osobe, što potvrđuju i fotografije s lica mjesta. Pekić je iskaz dala u prisustvu advokatice Jesenke Rešidović.

 

Tužilaštvo je došlo do podataka da u personalnom dosjeu Pekić nema dokaza o diplomiranju, ali su Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova, na čijem je čelu odbijali Tužilaštvu proslijediti tražene podatke.

 

Njena krivotvorena diploma pronađena je u njenom stanu na Čengić Vili.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još