IAKO SE ČOVIĆ I DODIK BUNE

Podigao optužnice protiv Dudakovića i Drekovića: Ko je Milanko Kajganić, tužilac koji dolazi umjesto Gordane Tadić?

Hronika20.10.21, 20:46h

Podigao optužnice protiv Dudakovića i Drekovića: Ko je Milanko Kajganić, tužilac koji dolazi umjesto Gordane Tadić?
Kajganić je u Tužilaštvo BiH došao 2014. godine iako on nije imao iskustva kao tužilac već je radio poslove tužilačkog istražioca, a 2019. je imenovan za jednog od zamjenika glavne tužiteljice dok je na čelu VSTV-a bio Milan Tegeltija

 

 

 

Nakon što je za v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH VSTV sa sedam glasova izabrao tužioca Milanka Kajganića uslijedile su i prve reakcije.


"Na čelo Tužilaštva BiH došao je tužilac koji je podigao optužnice i procesuira Dudakovića, Drekovića…Na čelu je posebnog Odjela za ratne zločine za koji svi zajedno tvrdimo da progoni generale, komandni kadar i borce Armije RBiH. Slovi za kadar odan Milanu Tegeltiji. Jadna, čemerna, kukavička i bezidejna politika SDA ponižava nas zadnjih godina tako kako nas nikad niko nije ponižavao. Spremni da u zaštiti svog kriminala trguju čim stignu, a mozga nemaju. Tuga, bijeda, sramota", napisao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.


Kajganić je u Tužilaštvo BiH došao 2014. godine iako on nije imao iskustva kao tužilac već je radio poslove tužilačkog istražioca, a 2019. je imenovan za jednog od zamjenika glavne tužiteljice dok je na čelu VSTV-a bio Milan Tegeltija, piše agencija Patria.


I dok je Milorad Dodik danas kazao da je Gordana Tadić smijenjena sa šest "muslimanskih glasova", a HNS Dragana Čovića prijeti neizvjesnim stanjem u FBiH nakon smjene Tadić, nisu se oglasili čijim je glasovima izabran Kajganić.


Kajganić se također dovodi u vezu sa curenjem informacija iz Tužilaštva BiH da se sprema hapšenje Milomira Savčića, optuženika za genocid koji je naprasno nakon što je upozoren na hapšenje došao u pratnji svog advokata u Tužilaštvo BiH. Savčić je zbog kršenja mjera zabrane imao ročište na Sudu BiH, a dok se čekala odluka on je 10. avgusta pobjegao iz BiH. Do danas nema informacije gdje se Savčić nalazi iako se sumnja da je utočište pronašao u Srbiji.


Iako Kajganić u slučaju Dudaković nije podigao optužnicu već tužiteljica Vedrana Mijović, neki mediji su pisali da je i u nekim drugim slučajevima uočena povezanost Kajganića i Mijović te da joj je on zapravo naredio istragu u slučaju hapšenja generala Đure Matuzovića i još devet nekadašnjih pripadnika HVO-a iz Orašja, piše Patria.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 78

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još