PEN Centar u BiH upozorava domaću i međunarodnu javnost

'Oblaci rata opet su se nadvili nad BiH, a zlo nacionalizma i šovinizma ponovo prijeti oružanim sukobima'

Front20.10.21, 14:04h

'Oblaci rata opet su se nadvili nad BiH, a zlo nacionalizma i šovinizma ponovo prijeti oružanim sukobima'
P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini poziva sve relevantne faktore, uključujući i međunarodnu zajednicu, ali i pravosudne institucije, da hitno spriječe dalju eskalaciju, sankcioniraju odgovorne i da ovaj put, za razliku od devedesetih godina, djeluju na vrijeme, prije nego što situacija izmakne kontroli

 

P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini upozorio je danas domaću i međunarodnu javnost da politička kriza u Bosni i Hercegovini, uzrokovana višedecenijskim destruktivnim djelovanjem radikalnih nacionalističkih politika, eskalira do te mjere da direktno ugrožava mir i sigurnost.

 

Kako su naveli u saopćenju, oblaci rata o kojem se, pod utjecajem opasne retorike pojedinih političara, otvoreno govori u javnosti, opet su se nadvili nad Bosnom i Hercegovinom, a zlo isključivog nacionalizma i šovinizma ponovo prijeti oružanim sukobima.

 

P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini stoga je najoštrije osudio ozbiljne prijetnje miru i ustavnom poretku BiH, koje posljednjih dana izriču pojedini visokopozicionirani bosanskohercegovački političari, prvenstveno član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

- Politika eskalacije sukoba, militantna i secesionistička retorika koju prati, najava konkretnih akcija u cilju destabiliziranja i razbijanja zemlje te uvođenja pravnog haosa, unosi nemir u ionako nesigurno društvo koje se desetljećima urušava djelovanjem upravo takvih neodgovornih političara - dodaje se u saopćenju.

 

Naveli su da se sve to događa trideset godina nakon što je ratni zločinac Radovan Karadžić u svom govoru u Parlamentu RBiH, u sličnom retoričkom modusu, najavio rat, u kojem će 100.000 građana BiH izgubiti život, a biti raseljeni milioni ljudi i koji će za posljedicu imati najstrašnije zločine, uključujući i genocid, te za sobom ostaviti uništeno i duboko traumatizirano društvo.

 

- Kad Dodik u svojim najnovijim nastupima direktno najavljuje scenarije s početka devedesetih godina, onda to predstavlja najgrublji udar na mir u BiH i neposredno ugrožavanje sigurnosti i slobode svih građana - rečeno je u saopćenju P.E.N. Centra.

 

Pozvali su stoga sve relevantne faktore, uključujući i međunarodnu zajednicu, ali i pravosudne institucije, da hitno spriječe dalju eskalaciju, sankcioniraju odgovorne i da ovaj put, za razliku od devedesetih godina, djeluju na vrijeme, prije nego što situacija izmakne kontroli.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!