najbolji tuzlanski istraživački kvartet

Pune ruke medalja, zlata i srebra: Bh. inovatori 'razvalili' na svjetskoj izložbi inovacija 'Arca'

Biznis Klub18.10.21, 19:35h

Pune ruke medalja, zlata i srebra: Bh. inovatori 'razvalili' na svjetskoj izložbi inovacija 'Arca'
Nije nužno biti čovjek od visokih nauka pa naslutiti koja je vrijednost ovih inovacija, kada se zna kakav je to „tanki uzorak“

 

 

 

Na sedmoj ovogodišnjoj svjetskoj izložbi inovacija „Arca“, završenoj jučer u Zagrebu, nagrađena je zlatnom medaljom inovacija „Smanjenje emisije CO2 u procesu proizvodnje cementa i sode“ tuzlanskog istraživačkog kvarteta.


Sva četvorica autora su tehnolozi, prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović; doc. dr. sc. Nedžad Haračić; mag. sc. Nisad Avdić i dipl. ing. Damir Mulamehmedović.


- Jedinstvenu srebrnu medalju dobila je magistrica građevinskih nauka, koja je ovo zvanje stekla u SAD, Sarajka Dragana Janković, za svoj komplementarni dvočlani opus - „Cilindrična alatka za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka“.

 

Nije nužno biti čovjek od visokih nauka pa naslutiti koja je vrijednost ovih inovacija, kada se zna kakav je to „tanki uzorak“: radi se o pločicama dimenzija 20 x 10 x 1 mm izrađenim od - betona - saopćeno je.


Srebro je dobila još jedna magistrica ekonomskih nauka Amra Halilović, za „Elektro-roletnu za zaštitu od insekata i glodara“.


Srebro je dobio i Milan Karamatić, iz Posušja, za „Alatku za branje voća s viših grana“.


Jedan od najplodotvornijih i najnagrađivanijih bh. inovatora, Ljubušak Sašenko Sadiković, također je dobio srebrnu medalju, ovog puta za inovaciju koja ublažava olujne bočne udare sa strana, prilikom spuštanja aviona duž slijetne piste.


Elma Selimbašić studentica iz Kladnja je izumila „Uređaj za liječenje i zaštitu životinja na daljinu“.


- Zna li se da se svi medicinsko-zaštitni elementi prenose dronom, „zagonetka“ je napola riješena. Međutim, pravu ocjenu dat će najveći svjetski stručnjaci iz Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva, kojoj je Elma podnijela prijavu za priznanje patenta - navodi se u saopćenju AIBiH.

 

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!