Dostupna širom svijeta, koriste je milioni muslimana

Apple u Kini uklonio Kur'an aplikaciju sa svoje online trgovine 'jer posjeduje sadržaj koji je ilegalan'

Mediji16.10.21, 09:24h

Apple u Kini uklonio Kur'an aplikaciju sa svoje online trgovine 'jer posjeduje sadržaj koji je ilegalan'
Kineska komunistička partija službeno priznaje islam kao vjeru u toj zemlji. Međutim, Kina je optužena za kršenje ljudskih prava, pa čak i genocid, nad većinskom muslimanskom ujgurskom etničkom skupinom u provinciji Xinjiang

 

Apple je uklonio jednu od najpopularnijih svjetskih aplikacija za čitanje Kur'ana u Kini, na zahtjev zvaničnika te države, javlja BBC News.

 

Aplikacija pod imenom 'Quran Majeed' dostupna je širom svijeta na App Storeu i ima skoro 150.000 recenzija. Koriste je milioni muslimana.

 

Objašnjenje do kojeg je BBC došao je da je aplikacija uklonjena ,,jer sadrži ilegalne vjerske tekstove".

 

Kineska vlada nije odgovorila na zahtjev BBC-a za komentar.

 

Brisanje aplikacije sa online trgovine prva je primijetila Appleova redakcija za cenzuru, web stranica koja globalno prati aplikacije na Appleovoj online trgovini.

 

U saopćenju kreatora aplikacije Quran Majeed, kompanija PDMS navela je da je prema pojašnjenju koje im je ponudio Apple, ,,naša aplikacija uklonjena je iz App trgovine za tržište Kine jer posjeduje sadržaj koji je ilegalan."

 

Kineska komunistička partija službeno priznaje islam kao vjeru u toj zemlji.

 

Međutim, Kina je optužena za kršenje ljudskih prava, pa čak i genocid, nad većinskom muslimanskom ujgurskom etničkom skupinom u provinciji Xinjiang.

 

Ranije ove godine BBC je izvijestio da su ujgurski imami meta represije koju kineske vlasti provode u Xinjiangu.

 

Apple je odbio komentirati, ali je redakciju BBC-ja uputio da prođu kroz njihove Politike o ljudskim pravima, gdje se kaže: "Od nas se traži da se pridržavamo lokalnih zakona, a ponekad postoje složena pitanja oko kojih se možda ne slažemo s vladama država u kojima poslujemo."

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još