OCIJENIO DA JE SITUACIJA TRENUTNO STABILNA

Dr. Bakir Nakaš smatra: 'Građani ne vjeruju u vakcine, jer nema dovoljno adekvatnih informacija'

Hronika13.10.21, 12:54h

Dr. Bakir Nakaš smatra: 'Građani ne vjeruju u vakcine, jer nema dovoljno adekvatnih informacija'
Dr. Nakaš ističe kako je, bez obzira na prednosti vakcinacije, evidentno nepovjerenje prema određenim vrstama vakcina

 

 


Infektolog Bakir Nakaš ocijenio je trenutnu epidemiološku situaciju stabilnom, a smatra da je sigurno jedan od razloga za to i sve veći broj vakcinisanih u Bosni i Hercegovini, kao i broj onih koji su preboljeli koronavirusnu infekciju od početka pandemije pa sve do danas.

 


- Da smo sa vakcinacijom počeli na vrijeme, početkom ove godine, situacija bi bila puno povoljnija. Osim manjeg broja oboljelih vakcinacija je doprinijela i blažim kliničkim slikama kod vakcinisanih osoba, u odnosu na oboljele koji nisu primili vakcinu - istaknuo je za Fenu.


Nakaš podsjeća na prednost vakcinacije protiv COVID-19 koja se ogleda u zaštiti od obolijevanja, blažim kliničkim stanjima koja ne zahtijevaju hospitalizaciju, kao i manjem broju postcovid sindroma i smrtnih ishoda kod oboljelih koji su vakcinisani.


Ipak, kako je kazao, bez obzira na prednosti vakcinacije, evidentno je nepovjerenje prema određenim vrstama vakcina.


- Sigurno da je takvom stanju doprinijelo odsustvo pravovremenih i adekvatnih informacija o svim prednostima vakcina što nam nameće obavezu za snažnijom kampanjom promocije vakcinacije - naglasio je dr. Nakaš.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još