Dobili rokove

Novi Zeland uvodi obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i nastavnike: 'Ne možemo ništa prepustiti slučaju '

Front11.10.21, 08:52h

Novi Zeland uvodi obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i nastavnike: 'Ne možemo ništa prepustiti slučaju '
Doktori, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici na prvoj liniji moraju biti u potpunosti vakcinisani do 1. decembra, dok svi koji rade u obrazovnom sektoru i koji imaju kontakt sa učenicima moraju primiti obje doze do 1. januara

 

Novi Zeland najavio je danas obaveznu vakcinaciju za većinu zdravstvenih radnika i nastavnika kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

 

- Ne možemo ništa prepustiti slučaju pa zato to činimo obaveznim - rekao je ministar za odgovor na COVID-19 Chris Hipkins, koji je i ministar obrazovanja, izvještava AFP.

 

Doktori, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici na prvoj liniji moraju biti u potpunosti vakcinisani do 1. decembra, dok svi koji rade u obrazovnom sektoru i koji imaju kontakt sa učenicima moraju primiti obje doze do 1. januara.

 

Kraljevski novozelandski koledž ljekara opće prakse podržao je obaveznu vakcinaciju sa predsjednicom Samanthom Murton opisavši to kao "hrabar, ali neophodan poziv".

 

Srednje škole također će morati voditi registar koji pokazuje status vakcinacije učenika.

 

- Vakcinacija ostaje naš najjači i najefikasniji alat za zaštitu od infekcija i bolesti - rekao je Hipkins.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!