Reakcija na izjavu bivšeg reisu-l-uleme

Islamska zajednica u BiH se ogradila od Cerića koji hvali Putina i kritikuje EU: 'To je isključivo njegov lični stav'

Front08.10.21, 16:48h

Islamska zajednica u BiH se ogradila od Cerića koji hvali Putina i kritikuje EU: 'To je isključivo njegov lični stav'
Cerić je na Facebooku izjavio da Evropa ne želi integrirati BiH u EU, dok je Moskva integrirala Čečeniju i da bi Evropa trebala da dođe u Grozni, da vidi i nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji s Ramzanom Kadirovim

 

Islamska zajednica u BiH ogradila se od stavova bivšeg reisu-l-uleme u BiH Mustafe Cerića, koji je tokom inauguracije predsjednika Čečenije Ramzana Kadirova 5. oktobra pohvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, a kritizirao politiku EU prema BiH.

 

”Bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta Islamske zajednice”, izjavio je direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim Čolić, naglasivši kako je Cerić u Groznom dao izjavu koja izražava isključivo njegov lični stav, piše RSE.

 

Cerić je na Facebooku izjavio da Evropa ne želi integrirati BiH u EU, dok je Moskva integrirala Čečeniju i da bi Evropa trebala da dođe u Grozni, da vidi i nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji s Ramzanom Kadirovim, piše RSE.

 

Tokom posjete Cerić je u Groznom bio gost Evropskog muslimanskog foruma, organizacije koja za sebe kaže da je zajednička organizacija muslimana u Evropi, što, prema Čoliću, nije ideja koju IZ može podržati.

 

Ramzan Kadirov, autokratski vladar Čečenije, vlast je preuzeo 2007, a optuživan je za kršenje prava, mučenje, hapšenje LGBTIQ osoba, atentate na protivnike i kritičare i osvete nad članovima njihovih porodica. Negira optužbe iako često javno prijeti neprijateljima.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još