Čeka se potvrda u parlamentu

Fumio Kishida novi japanski premijer: U drugom krugu pobijedio ministra za vakcinaciju

Front29.09.21, 15:03h

Fumio Kishida novi japanski premijer: U drugom krugu pobijedio ministra za vakcinaciju
Kishida zamjenjuje odlazećeg stranačkog lidera, premijera Yoshihide Suga, koji se povlači nakon što je odslužio samo godinu dana od stupanja na dužnost prošlog septembra

 


Bivši japanski ministar vanjskih poslova Fumio Kishida pobijedio je na izborima za rukovodstvo vladajuće Liberalno demokratska stranka (LDP) što znači, prema zakonu Japana, da bi on trebao i zvanično postati sljedeći premijer.

 

Kishida zamjenjuje odlazećeg stranačkog lidera, premijera Yoshihide Suga, koji se povlači nakon što je odslužio samo godinu dana od stupanja na dužnost prošlog septembra, javlja Associated Press.

 

Kao novi čelnik LDP-a Kishida će zasigurno biti izabran za sljedećeg premijera u ponedjeljak u parlamentu, gdje njegova stranka i koalicioni partner imaju većinu u parlamentu.

 

Kishida je u drugom krugu pobijedio Taro Kono, ministra za vakcinaciju, nakon što je u prvom krugu pobijedio dvije kandidatkinje Sanae Takaichi i Seiko Noda.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!