Reakcija na navode medija

KCUS: Dječak i majka iz Cazina hospitalizirani na Pedijatrijskoj klinici

Hronika28.09.21, 21:32h

KCUS: Dječak i majka iz Cazina hospitalizirani na Pedijatrijskoj klinici
I usprkos izrazito povećanom obimu posla i velikoj popunjenosti kapaciteta, ljekari i medicinsko osoblje iznašli su način za hospitalizaciju pacijenta B.S. i njegove pratnje - majke. Po dobijanju rezultata oboje su pozvani na hospitalizaciju i nastavak liječenja, kazali su iz Pedijatrijske klinike KCUS-a

 

Pedijatrijska klinika Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo je u saopćenju u povodu navoda da je KCUS-a odbio prijem i liječenje trinaestogodišnjeg pacijenta B.S. iz Cazina, naveli da su dječak i majka trenutno hospitalizirani na Pedijatrijskoj klinici KCUS, te je u toku dijagnostička obrada pacijenta i terapijske mjere.

 

Ističu da je prije hospitalizacije, pacijent u jutarnjima satima u pratnji majke stigao na Pedijatrijsku kliniku KCUS, sanitetom pripadajuće zdravstvene ustanove te da je nakon pregleda ljekara u prijemnoj ambulanti ustanovljeno da pacijent i majka posjeduju samo brzi antigenski test na Covid 19.

 

- Prema epidemiološkim preporukama hospitalizacija djeteta može biti realizirana samo uz negativan PCR test za dijete i pratnju, u ovom slučaju majku. U izolacijskim sobama Pedijatrijske klinike smješteni su potvrđeni Covid 19 bolesnici. Vodeći računa o zaštiti pacijenta B.S.  ali i ostalih ležećih pacijenata, te uvažavajući dobro opšte stanje pacijenta B.S., pridržavajući se epidemioloških preporuka bilo je neophodno stvoriti adekvatne uslove za bezbjedan boravak djeteta na Klinici kao i njegove pratnje - majke.  Stoga je preporučeno  da dijete i majka rezultate testiranja sačekaju van Klinike, kako ne bi boravili u prostorijama u kojima leže Covid 19 oboljeli - kazali su iz KCUS-a.

 

Naglašavaju da je dežurni ljekar uredno pojasnio da će rezultati biti gotovi u popodnevnim satima, nakon čega će majka biti kontaktirana.

 

- I usprkos izrazito povećanom obimu posla i velikoj popunjenosti kapaciteta, ljekari i medicinsko osoblje iznašli su način za hospitalizaciju pacijenta B.S. i njegove pratnje - majke. Po dobijanju rezultata oboje su pozvani na hospitalizaciju i nastavak liječenja - kazali su.

 

Disciplina za zdravlje djeteta KCUS ulaže velike napore kako bismo omogućili redovne protokole rada, te svim bolesnicima pružili najkvalitetniju i najefikasniju zdravstvenu uslugu, saopćeno je iz KCUS-a.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!