Diplomate za Reuters

Interni dokument: EU više ne može dati garanciju za članstvo zemalja Zapadnog Balkana, apeluje se na smirivanje tenzija

Front28.09.21, 18:35h

Interni dokument: EU više ne može dati garanciju za članstvo zemalja Zapadnog Balkana, apeluje se na smirivanje tenzija
Države EU neće objaviti svoje stavove, ali bogate sjeverne zemlje poput Danske, Francuske i Nizozemske strahuju od ponavljanja hitnog pristupanja Rumunije i Bugarske 2007. godine i loše upravljane migracijom istočnoevropskih radnika u Britaniju koja je mnoge Britance okrenula protiv EU

 

Plašeći se političke reakcije u državama članicama, Evropska unija ne može se više složiti s davanjem garancija za buduće članstvo za šest balkanskih zemalja kojima je nekada bilo obećano mjesto u bloku, tvrde pojedini diplomati i interni dokument u koji Reuters ima uvid.

 

Neslaganje oko deklaracije koja bi trebala biti usvojena na samitu lidera EU i Balkana 6. oktobra krizna je tačka u strategiji EU za uvođenje Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Republike Sjeverne Makedonije u taj blok. To se podudara s intenziviranjem tenzija na granici između Kosova i Srbije.

 

Na samitu je EU planirala ponoviti svoje obećanje dato prije 18 godina da će dati "svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana", prema nacrtu deklaracije samita od 11. septembra u koji je uvid imao Reuters. Prošle su najmanje dvije runde razgovora bez dogovora, kazale su diplomate.

 

Države EU neće objaviti svoje stavove, ali bogate sjeverne zemlje poput Danske, Francuske i Nizozemske strahuju od ponavljanja hitnog pristupanja Rumunije i Bugarske 2007. godine i loše upravljane migracijom istočnoevropskih radnika u Britaniju koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

 

Bugarska se protivi pridruživanju Republike Sjeverne Makedonije zbog jezičkog spora.

 

Čak i ako se neki jezik konačno dogovori, spor odražava paralizu u planu EU da izgradi "krug prijatelja" od Ukrajine do Tunisa nudeći bliže diplomatske odnose, trgovinu i pomoć.

 

Umjesto toga, Kina i Rusija ulažu u investicije i utjecaj. Srbija je u januaru bila prva evropska država koja je primila kineske vakcine protiv COVID-19 za masovnu vakcinaciju.

 

EU također indirektno pogoršava tenzije u regionu od 20 miliona ljudi, kažu diplomate, jer su balkanski građani sanjali o pridruživanju EU nakon etničkih ratova devedesetih godina prošlog vijeka kada se Jugoslavija raspadala.

 

Trupe NATO-a pojačale su u ponedjeljak patrole na Kosovu u blizini graničnih prijelaza koje su blokirali lokalni Srbi bijesni zbog zabrane ulaska u zemlju automobila sa srpskim tablicama.

 

Srbija ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine i započela je vojne manevre u blizini granice.

 

- Moraju se loše ponašati da bi bili primijećeni. Na Balkanu postoji pogoršanje odnosa koje proizlazi iz izgubljenog interesa EU - rekao je visoki diplomata EU u Briselu.

 

EU i Sjedinjene Države apeluju na smirivanje tenzija, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen započela je u utorak trodnevno putovanje u šest balkanskih zemalja kako bi pokazala predanost izvršne vlasti EU regionu.

 

U svom prvom boravku u Albaniji, ona je rekla da ostaje pri obećanju da je "budućnost Albanije u EU".

 

Ali kredibilitet EU je narušen, posebno nakon što su Francuska i Nizozemska privremeno zaustavile proces proširenja prije dvije godine, a Bugarska ga sada blokira.

 

Kosovo i Srbija osjećaju se iznevjerenim od strane Sjedinjenih Država, nakon što ih je prije godinu dana pozvao u Bijelu kuću tadašnji predsjednik Donald Trump da potpiše sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, da bi to ipak uspjelo. EU nije ispunila obećanje da će dozvoliti putovanje bez viza na Kosovo.

 

Države koje se zalažu za proširenje, uključujući Austriju, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju i baltičke zemlje, zamjeraju Njemačkoj i Francuskoj zbog toga što nisu izvršile pritisak na Bugarsku da ukine veto. Napredak Albanije je također zaustavljen u procesu proširenja jer je vezan za Republiku Sjevernu Makedoniju.

 

- Sve dok imate toliko država članica, iz ovih ili onih razloga, koje vjeruju da nije u redu dalje proširivati zajednicu EU, onda mi zaista ne idemo nigdje - rekao je John O'Brennan, stručnjak za evropske integracije na Univerzitetu Maynooth u Irskoj.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još